Aerobics: een klassieke work-out

Meer dan hippe gympakjes

Aerobics is geen nieuwkomer op sportgebied, maar daarom niet minder goed voor u. Wees niet bang dat u weer beenwarmers, zweetbandjes en stringbody 's over een legging aanmoet: dit is gelukkig echt verleden tijd.

Iedereen kan aan aerobics doen. Het maakt niet uit hoe oud u bent, hoe goed uw conditie is of hoe zwaar u bent. Aerobics is namelijk een verzamelnaam voor het bewegen op muziek. U bouwt uithoudingsvermogen op, uw spieren worden sterker en uw longinhoud groter. Als u de juiste docent vindt, kan aerobics voelen als een goed feestje. U kunt dan niet meer stoppen met dansen en springen. Zelfs als u daarvoor een afkeer had van sporten. Het is zelfs extra leuk en motiverend als u het samen met een groep vrienden doet.

Verschillende vormen
Er zijn veel vormen van Aerobics. Hier een aantal voorbeelden:

  • Bodystyling. Bij deze vorm van aerobics doet u veel spierversterkende oefeningen waarbij u hulpmiddelen zoals gewichtjes en elastische banden gebruikt. Bij veel sportscholen heet deze work-out tegenwoordig Body Shape.
  • Interval-aerobics. Dit is een training waarbij de intensiteit van de oefeningen elkaar afwisselen. Aerobics of stepaerobics worden afgewisseld met spierverstevigende oefeningen.
  • Step-aerobics. Bij deze vorm van aerobics wordt een step of een platform gebruikt. Deze vorm is vooral bedoeld om de spieren te versterken en vet te verbranden.
  • Aqua-aerobics. Deze vorm van aerobics doet u in het zwembad. Het is een conditietraining in het water met behulp van gewichtjes.
  • Dans-aerobics. Dit is een intensieve training waarbij verschillende dansen, zoals de bijvoorbeeld de salsa, gebruikt worden. Deze vorm wordt ook wel Go Go Moves, Bodyjam of Dance Work-out genoemd.
  • Bewegen op muziek/Bommen. Bij deze vorm van aerobics wordt er langzaam aan uw conditie gewerkt. U doet allerlei oefeningen op muziek.

Een nadeel
Aerobics wordt bijna altijd in een klasje gegeven. Als u dus al heel geoefend bent, of juist net begint met sporten, kan het moeilijk zijn om een geschikt niveau te vinden. Ook is het een sport waarbij u snel blessures oploopt. Pas dus op met té enthousiast meespringen. Het dragen van goede schoenen is erg belangrijk. Door het springen belast u uw enkels en voetzolen behoorlijk. Als u geen blessures wilt krijgen, moet u de juiste aerobicsschoenen kiezen.

Schema van een aerobicsles
De meeste aerobicslessen volgen een vast schema. U begint altijd met opwarmen om blessures te voorkomen, bijvoorbeeld door in te lopen. Daarna volgt het deel waarbij u aan uw conditie werkt door wat up-tempo pasjes. Bij de oefeningen op een maatje werkt u aan spierversterking. Dit doet u bijvoorbeeld door middel van buikoefeningen. Vervolgens doet u rek- en strekoefeningen. Deze oefeningen zijn goed om uw spieren soepel te maken. Op het einde van de les doet u een cool-down om langzaam af te koelen.

Tips bij aerobics
Vaak waarderen sportscholen het niet als uw schoenen zwarte zolen hebben. Als u namelijk een beetje enthousiast meedoet, blijven er zwarte strepen op de grond staan. Let er dus op dat uw schoenen witte zolen hebben. Ook de vloer waarop aerobics beoefend wordt, is erg belangrijk. Beton of tapijt is echt niet geschikt om op te aerobicen. Het eerste veert niet mee en het tweede is te zacht.

Tijdens een aerobicsles is het ook belangrijk om veel water te drinken. U verliest namelijk veel vocht door het transpireren en dat moet u weer aanvullen. Als u een beginner bent, sla dan de moeilijke pasjes over. Tenslotte is het verstandig om uw docent op de hoogte te stellen van mogelijke kwalen die u hebt. Hij of zij kan er dan rekening mee houden.

Auteur