Waarom alcohol voor het sporten een no go is
Wil je met een glaasje op 's avonds nog gaan sporten? Of ben je flink doorgezakt en ga je de volgende ochtend weer trainen? Als je deze negen negatieve effecten kent, dan bedenk je je vast.
1. Uitdroging
Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam, waardoor je vaker moet plassen. Dat is natuurlijk lastig als je aan het sporten bent, maar het droogt je lichaam ook uit. Tijdens de training of wedstrijd verlies je al extra vocht door het zweten. Vanaf 2 procent vochtverlies is er een duidelijk negatief effect op de sportprestatie. Door een vochttekort kun je bovendien last hebben van spierkrampen.
2. Eerder vermoeid
Om goed te presteren heeft je lichaam energie nodig. Tijdens lichamelijke inspanning wordt die energie vooral geleverd door koolhydraten. Heb je alcohol in je lijf dan is je lichaam bezig met het afbreken van alcohol. Daardoor is er een minder goed gebruik van koolhydraten als energiebron. Het lichaam heeft koolhydraten overigens ook nodig voor de afbraak van alcohol. Uiteindelijk ben je eerder vermoeid en kun je minder goed presteren.
3. Verhoogde hartslag en versnelde ademhaling
Alcohol zorgt voor verwijding van de bloedvaten. Dat betekent dat je hart harder moet pompen om de zuurstof overal in het lichaam te krijgen. Bij overmatig alcoholgebruik kunnen je spieren te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor heb je op den duur zelfs kans op hartritmestoornissen en spierletsels. Ten slotte gaat door de versnelde ademhaling en hartslag op termijn je conditie achteruit.
4. Meer spierpijn
Tijdens het sporten vormt zich melkzuur in de spieren. De lever breekt dit af. Heb je gedronken, dan moet de lever tevens de alcohol afbreken. De lever kiest er dan voor eerst de alcohol af te breken. Alcohol is immers een gifstof voor je lichaam en de lever wil zo snel mogelijk alcohol onschadelijk maken. Dat betekent dat het melkzuur zich ophoopt in de spieren en daar krijg je (extra) spierpijn van.
5. Sneller over je grenzen heen
Door een glaasje op heb je minder pijngevoel. Hierdoor kunnen mensen sneller over hun grenzen heen gaan, met grotere kans op blessures.
6. Reactievermogen gaat achteruit
Door het drinken van alcohol gaat je concentratie- en coördinatievermogen achteruit, waardoor je trager reageert en wat meer risico’s neemt dan anders. Daardoor heb je meer kans op blessures, vallen of andere ongelukken. Maar je kunt tevens anderen in gevaar brengen.
7. Verstoring lichaamstemperatuur
Een glaasje voor het sporten om de kou te verdrijven? Lijkt een goed plan, want alcohol stimuleert de bloedstroom naar de huid en daardoor krijg je inderdaad een oppervlakkig gevoel van warmte. Maar: door die verhoogde bloedstroom naar de huid, koelt de huid en dus het lichaam sneller af. Uiteindelijk kan dat juist leiden tot een daling van je lichaamstemperatuur.
8. Tekorten aan voedingsstoffen
Door overmatig alcoholgebruik kun je een tekort aan voedingsstoffen als vitamines en mineralen krijgen. Wie veel drinkt, eet namelijk veel minder. En dat terwijl voor de afbraak van alcohol juist ook weer voedingsstoffen nodig zijn, zoals B-vitamines.
9. Toename van gewicht
Alcohol is voor het lichaam een brandstof, net als koolhydraten en vet. Een overmaat aan brandstof slaat het lichaam op in de vorm van vet. Wie dus regelmatig veel drinkt komt uiteindelijk aan in gewicht. Extra kilo’s gewicht helpen natuurlijk niet als je wilt presteren in de sport.
Kortom: alcohol voor het sporten is een no go. Dan maar beter alcohol na afloop? Ook dat is niet zo’n goed idee.