Helpt een smartwatch mij gezonder te leven?
Als gezondheidsredacteur weet ik dat voldoende bewegen, gezond eten, niet te veel zitten en een goede nachtrust belangrijk zijn voor je gezondheid. Toch is het - ook als je het allemaal weet - lastig om dit allemaal in de praktijk ook echt te doen. Zou een smartwatch helpen? Om dit uit te zoeken, mag ik de Google Pixel Watch 2 testen.
De Google Pixel Watch 2 is een smartwatch, oftewel een slim horloge, met heel veel functionaliteiten. Veel van wat je met je smartphone kan, zoals mailen en betalen, kan ook met een smartwatch. Voor dit artikel kijk ik alleen naar de gezondheidsfuncties van de smartwatch.
Fitbit
Fitbit - een fitnesstracker die je dagelijkse activiteiten meet - is onderdeel van Google en de Google Pixel Watch 2 gebruikt de sport- en gezondheidsfuncties hiervan. Op de smartwatch vind je apps als Fitbit Vandaag en Fitbit Relax. Je kunt de smartwatch alleen gebruiken in combinatie met een Android telefoon en je hebt een Google account nodig. Op je smartphone kun je de resultaten aflezen in de app en wekelijks ontvang je een rapport in je mailbox met je voortgang en statistieken. Wil je uitgebreidere data ontvangen? Dan heb je een betaald Fitbit Premium account nodig.
Omdat ik geen Android-smartphone heb en die er te leen bij krijg om te testen, duurt het even voordat ik alles geïnstalleerd en opgestart heb om te testen. Het is echter niet ingewikkeld en nog dezelfde dag kan ik beginnen. Het is een mooi rond klokje en heeft een knop waarmee je kan draaien en drukken en één drukknop die minder uitsteekt daarboven. Gelukkig kan je het horloge wel zo instellen dat de knop niet aan de kant van je hand zit. Dat is wel handig, want in eerste instantie had ik hem op die manier om, maar ging hij tijdens de Pilatesles uit omdat ik met de bovenkant van mijn hand tegen het knopje kwam. En helaas werden er dus geen gegevens geregistreerd. Ook de daaropvolgende les ging het mis met de registratie toen mijn batterij leeg ging. Maar dat is even wennen: de batterij gaat zo'n 24 uur mee en moet dus dagelijks worden opgeladen. Hij laadt wel vrij snel weer op.
De Google Pixel Watch 2 heeft een scala aan functies om zowel je fysieke als mentale gezondheid te verbeteren. Ik ga ze niet allemaal bespreken, maar alleen degene die ik het belangrijkste vind.
Slaap
Het belangrijkste - vind ik - voor een gezond en fit leven is slaap. Want als ik niet goed slaap, heb ik ook weinig energie om te sporten of bewegen en gezond te koken. Dus het meest benieuwd ben ik eigenlijk wel naar de functie die mijn slaappatroon registreert. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is slapen met de smartwatch om je arm. Geen probleem, het horloge is niet zwaar en het bandje voel je niet, dus daar kan ik prima mee slapen. De volgende ochtend zag ik hoe lang ik in verschillende slaapfases (wakker, remslaap, diepe slaap en lichte slaap) heb doorgebracht. En dat vond ik eigenlijk wel heel handig en leerzaam. Zo haalde ik er bijvoorbeeld uit dat ik onrustiger en minder diep slaap als ik een hele dag binnen zit te werken achter de computer dan op een andere dag dat ik wel die lunchwandeling maakte in de buitenlucht of naar yin yoga ging. Ook zag ik dat ik minder goed slaap na het drinken van een glas alcohol. Voor mij motiverend om ook dat ene glas te laten staan, want mijn nachtrust vind ik toch echt belangrijker.
Stappenteller
Om stappen te tellen voldoet natuurlijk ook een activitytracker, maar het is een handige functie die ook op de smartwatch zit. Helemaal handig als je zoals ik regelmatig thuiswerkt en computerwerk doet. Tot mijn schrik heb ik op een thuiswerkdag vaak om 11 uur 's ochtends nog maar zo'n 1700 passen gezet. Je weet wel dat je weinig beweegt als je bureauwerk doet, maar om het te zien op je schermpje is toch confronterend. Hierdoor probeer ik de ochtend te starten met een wandeling, zodat ik niet alleen frisser en met een beter gevoel begin, maar ook al 5000 stappen op de teller heb staan als ik aan het werk ga.
Fitbit Relax
Een app waar ik regelmatig gebruik van heb gemaakt is Fitbit Relax met ademhalingsoefeningen. Met deze functie neem je even een korte adempauze om een moment van rust te nemen. Je kan zelf het aantal minuten kiezen dat je wilt relaxen. Hij geeft aan met een bol in je scherm hoelang je moet inademen en uitademen. Aan het einde krijg je de vraag wat je stemming is en zie je je hartslag toen je begon en je hartslag na de oefening. Ik vind het een fijne optie en merk echt dat ik er rustiger van wordt. En je kunt het overal doen: in de trein of op de bank thuis.
Bovenstaande functies kun je dagelijks bekijken en gebruiken, maar er zitten ook veel functies die je niet zo vaak gebruikt. Zo meet de Pixel Watch 2 continue je hartslag en kun je zelfs een ECG maken, maar zul je dit denk ik niet vaak gebruiken. Alleen als ik bijvoorbeeld denk last te hebben van een hoge hartslag of hartkloppingen zal ik hem gebruiken om dit te testen. Ik heb het nu geprobeerd en het is vrij eenvoudig, maar in mijn geval was er sprake van een normaal sinusritme, dus weinig interessant en niet noodzakelijk om regelmatig te doen. Mocht je wel klachten hebben dan is het denk ik best een handige optie, maar is natuurlijk een bezoek aan je huisarts of specialist en het maken van een professionele ECG noodzakelijk.
Ook je zuurstofsaturatie in het bloed wordt door de Pixel Watch 2 gemeten, een belangrijke indicator voor je algemene gezondheid. Het bijhouden van deze statistieken kan wel handig zijn om in een vroeg stadium afwijkingen te constateren.
Conclusie
Kortom: ik denk dat in mijn geval een smartwatch kan helpen aan een gezonde(re) leefstijl. Want ook al weet ik veel over een gezonde leefstijl en hoe belangrijk gezondheid is, toch maakt onze huidige samenleving het niet makkelijk om ook gezond te leven. De smartwatch maakte mij er weer even van bewust en gaf net dat extra zetje om toch die wandeling te maken of om net iets eerder naar bed te gaan.
Meer informatie over de smartwatch kun je vinden op de website van Google. De smartwatch is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wij mochten de Google Pixel Watch 2 kosteloos testen.