Iedereen kan het leren
Bij windsurfen hoort een stoer imago. U kunt er ook veel trucjes mee doen en u gaat harder dan in een zeilboot. Toch valt het redelijk makkelijk te leren. Binnen een paar uur heeft u de basis wel onder de knie.
Veel mensen denken dat windsurfen vooral kracht vergt. Dit is niet zo: balans en techniek zijn vele malen belangrijker. Met één les en een beetje oefening heeft u de technieken zo geleerd.
Goed voor uw lichaam
Windsurfen is uitstekend voor uw lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor uw rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor de buikspieren en benen. Eigenlijk voor het hele lichaam dus.
Windsurfen is ook zeer goed voor uw uithoudingsvermogen. Windsurfen doet u toch meestal wel voor meer dan een uurtje, dus u bouwt een goede conditie op. Bovendien zijn de frisse lucht en het water goed voor uw lichaam.
Bij het windsurfen is balans ook zeer belangrijk. Tijdens het windsurfen leert u dan ook goed evenwicht te houden.
Kopen of huren
U kunt eerst een kit, met alle benodigdheden als zeil, plank, mast en pak, huren om te kijken of u het windsurfen wel leuk vindt. Een paar keer verschillende kits huren om te kijken welke maten en soorten het beste bij jou passen, is ook verstandig.
Bij het kopen van de plank, het zeil en een wetsuit kunt u om advies vragen aan de mensen in de winkel. Die kunnen aan de hand van jouw lichaam, ervaring en lokale omstandigheden bepalen wat het beste bij jou past. Tweedehands is ook een goede optie, maar koop niets ouder dan vijf jaar.
Surfplank
Er zijn verschillende soorten planken, elk met hun eigen doeleinde. De belangrijkste eigenschap van een plank is zijn drijfvermogen. Meer drijfvermogen is stabieler en dus geschikt voor beginners. Het drijfvermogen wordt bepaald door de grootte en het volume van de plank.
Beginners zijn het beste af met een brede plank met een volume van meer dan 150 liter. Hoe zwaarder u bent, hoe meer volume uw plank nodig heeft. Maar als u wat meer ervaring hebt, wilt u vaak juist een kleinere plank met minder volume.
Onder de surfplank zit altijd een vin. Als u net begint is het verstandig ook een zwaard eronder te hebben. Dit zwaard zorgt ervoor dat u rechtuit blijft surfen, terwijl de wind van de zijkant komt. Dit is zeker in het begin nodig. Vaak is het zwaard wel verstelbaar, zodat u 'm zonodig kunt wegklappen of neerhalen.
Zeil
De grootte van het zeil wordt bepaald door uw gewicht, ervaring en de weersomstandigheden. Voor een beginner moet het zeil tussen de 4.5 en 6 vierkante meter zijn. De meeste ervaren windsurfers zullen meerdere zeilen hebben voor verschillende weersomstandigheden. Hardere winden vragen om kleinere zeilen.
Daarnaast heeft u ook een mast en giek nodig om uw zeil mee op uw plank te zetten en te bedienen. Hiervoor geldt: hoe lichter, hoe beter. Dus neem de lichtste mast die u zich kunt veroorloven.
Pak
In Nederland is het, zelfs in de zomer, meestal te koud om in een bikini of zwembroek te windsurfen. Daarvoor heeft u dan een wetsuit nodig. Een wetsuit zorgt ook voor een minimale bescherming van het lichaam.
Eendelige pakken zijn warmer dan tweedelige. Hoe kouder het is, des te dikker moet uw wetsuit zijn. U kunt pakken krijgen die bij uw knieën en ellebogen ophouden, maar wetsuits die alles bedekken zijn warmer. U kunt daarbij ook schoenen, handschoenen en een muts kopen, waardoor het zelfs mogelijk is in de winter te surfen.
Technieken
Het is wel nodig om eerst een les te nemen. Met een zeil en een plank die beide alle kanten op kunnen, gaat het snel mis als u niet weet wat u doet. Tenzij iemand u erop wijst waar u op moet letten. De meeste mensen hebben aan één les, van twee of drie uur, wel genoeg. Daarna kunt u het verder zelf leren.
Het eerste wat u leert is op uw plank staan en het zeil optillen uit het water. Als u dat eenmaal kan, leert u ook een draai te maken en weg te zeilen. Vervolgens kuny u zelf, als een stoere bikkel, gaan windsurfen.