Juist als je ziek bent geweest, is sporten belangrijk
Het kan best spannend zijn om te sporten na een hartinfarct, bij kanker of bij longziekten als COPD. Vaak is er in het ziekenhuis een revalidatieperiode van twaalf weken, met een beweegprogramma. Maar daarna houdt het op. Voor je het weet zit je de hele dag op de bank. Juist als je ziek bent geweest, is bewegen superbelangrijk, vindt sportarts Anne van Vegchel. Het lichaam heeft immers laten zien dat het een 'zwakke plek' heeft.
Zo sport je na een hartinfarct
Tip: Check je hartmedicijnen
Soms zijn de medicijnen na een hartinfarct lastig te combineren met sporten. Bètablokkers zijn bijvoorbeeld berucht. Zie bij ‘Sporten met medicijnen’ op de pagina hiernaast wat je hieraan kunt doen. Maar geef niet op, want uit onderzoek blijkt dat sporten de bloeddruk verlaagt, en dat houdt aan tot wel 24 uur na de activiteit. Het zorgt voor betere cholesterolwaarden en een lager vetpercentage. Allemaal erg goed voor het hart.
Tip: Sport met een hartslagmeter
Schaf een sporthorloge aan met een hartslagmeter. De fysiotherapeut of sportarts kan een training in ‘hartslagzones’ instellen, zodat het hart niet te zwaar belast wordt en niet te licht. Een inspanningstest (fietstest) bij de sportarts of cardioloog kan ook helpen om te checken wat het hart weer aankan. Bij de sportarts valt de test alleen onder het basispakket na doorverwijzing van de huisarts en als er al klachten zijn.
Zo sport je met kanker
Tip: Vraag om beweging
Wie tijdens een chemokuur blijft sporten, gaat minder achteruit in conditie en blijft beter inzetbaar in het werk, zo blijkt uit onderzoek. Alle reden dus om te kijken wat mogelijk is. Het wordt niet altijd aangeboden, dus vraag er zelf naar. Op de website van Stichting Tegenkracht word je in zes stappen geholpen om (weer) te gaan sporten bij kanker: www.tegenkracht.nl
Tip: Check de chemo-effecten
Sommigen chemokuren zijn schadelijk voor het hart, en dat kan invloed hebben op de sportmogelijkheden. Vraag aan de oncoloog hoe dat zit bij jouw behandeling. En ga naar de fysiotherapeut of sportarts voor tips om veilig te gaan bewegen bij kanker.
Zo sport je met COPD
Tip: Zoek hulp voor minder spierkrachtverlies
Bij de COPD (chronische bronchitis, longemfyseem) zijn de longen beschadigd en de spieren verzwakt. Sporten beperkt het spierkrachtverlies en geeft meer kwaliteit van leven. Erg belangrijk dus, maar door de benauwdheid niet altijd makkelijk. Op de website www.allesoversport.nl (zoek op ‘COPD’) staan tips voor goede begeleiding bij sporten.
Tip: Combineer duurtraining met krachttraining
Ga met een straf tempo wandelen of fietsen en doe daarnaast krachttraining in de sportschool. Met die combi verklein je het risico dat je door de benauwdheid naar het ziekenhuis moet, aldus het Kenniscentrum Sport.
Tip: Nieuwe trend: korte krachtige training
Consulteer ook eens een gespecialiseerde longfysiotherapeut. Die kan helpen bij een nieuwe trend bij benauwdheidsklachten: de high intensity interval training (HIIT). Dit zijn korte heftige trainingen die veel doen voor je spiermassa, volgens Van Vegchel. De fysiotherapeut wordt vaak vergoed in de aanvullende verzekering.
Met dank aan sportarts Anne van Vegchel en de adviseurs van Kenniscentrum Sport Jolande de Zeeuw en Liesbeth Preller.