Veilig sporten met medicijnen

Bouw het langzaam op

Getty Images

Door het gebruik van medicijnen kan je zin in sport behoorlijk verminderen. Met deze tips blijf je op een veilige en gezonde manier in beweging.

Zo sport je met versuffende medicijnen

Tip: Vraag of die pil nog nodig is

Slaappillen, antidepressiva of andere medicijnen met de gele waarschuwingssticker kunnen suf maken. Dat kan lastig zijn bij het sporten. Algemeen is het advies: sport altijd onder begeleiding en bouw het heel geleidelijk op. Sportarts Van Vegchel adviseert om aan de arts te vragen of de versuffende pil nog nodig is. Soms lukt het om met sporten slaappillen af te bouwen. Het lichaam is een paar uur na het sporten lekker vermoeid. En hardlopen helpt tegen depressie, zo blijkt uit onderzoek. Zo kan hardlopen de dosis antidepressiva verlagen of zelfs overbodig maken.

Versuffende medicijnen zijn onder meer: oxazepam (Seresta), temazepam (Normison), paroxetine (Seroxat), citalopram (Citramil), promethazine (Phenergan), alimemazine (Nedeltran) of sterke pijnstillers zoals morfine.

Zo sport je met bètablokkers

Tip: Ga duursporten

Bètablokkers zetten een rem op de ‘turbo’ van je hartfunctie. Je kunt bijvoorbeeld duizelig worden als je een heuvel op rijdt bij het fietsen. Stop niet zomaar met de bètablokker, maar vraag aan de arts of hij nog wel nodig is. Wanneer de bètablokker bijvoorbeeld wordt voorgeschreven voor hoge bloeddruk, is het soms mogelijk een ander medicijn te kiezen. Vraag het na bij je arts. Maar vaak is de bètablokker echt nodig. Kijk dan welke sport goed voelt. Een duursport zoals wandelen of nordic walking gaat vaak prima met een bètablokker.

Veelgebruikte bètablokkers zijn: metoprolol (Selokeen), atenolol, bisoprolol (Emcor) en nevibolol (Nebilet).

Zo sport je met stimulerende medicijnen


Tip: Bouw het langzaam op

Sommige medicijnen remmen het lichaam niet af, maar stimuleren het juist. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die de spiermassa vergroten. Hogere dosis van astmapuffers zoals salbutamol hebben dit effect, maar ook insuline en de hormoonremmers die worden voorgeschreven na borstkanker.

Extra spiermassa klinkt fijn, maar er zitten risico’s aan. Je hebt namelijk sneller een peesblessure te pakken. Zware pijnstillers zoals diclofenac onderdrukken de pijn, waardoor je sneller over je grenzen gaat. Volgens Van Vegchel geldt bij deze stimulerende medicijnen: sport verstandig, ga niet over grenzen heen en als je dat moeilijk vindt, vraag dan hulp bij bijvoorbeeld een trainer, sportschool, fysiotherapeut of (sport)arts. En dat geldt eigenlijk voor alle sporters.

Stimulerende medicijnen zijn onder meer: salbutamol boven de 1600 microgram per dag (Ventolin), insuline (onder meer Aspart, Detemir, Lispro), tamoxifen (Nolvadex), anastrozol (Arimidex) en diclofenac (Voltaren).

Met dank aan sportarts Anne van Vegchel en de adviseurs van Kenniscentrum Sport Jolande de Zeeuw en Liesbeth Preller.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine