Vrouwensportschool moet transgender 'vrouw' accepteren

Getty Images

Een zich als transgender identificerende man die geen 'geslachtsveranderende' operatie heeft ondergaan en dus alleen op papier vrouw is, mag niet als lid worden geweigerd door een sportschool die zich exclusief op vrouwen richt.

Dat suggereert een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. De man in kwestie is eind 2014 op papier 'van geslacht veranderd', zonder een zogenaamde geslachtsveranderende operatie. Sindsdien staat hij als vrouw ingeschreven en staat op zijn identiteitsdocumenten en geboorteakte dat hij vrouw is. Sinds 2014 is een geslachtsveranderende operatie niet meer nodig om voor de wet vrouw te zijn.

De man wilde lid worden van een sportvereniging voor vrouwen in Barneveld, maar deze weigerde hem als lid. De sportschool staat op het standpunt dat de sportschool uitsluitend is bedoeld voor vrouwen, waardoor het een intieme, veilige plaats is voor vrouwen die speciaal daarvoor kiezen vanuit hun achtergrond, gevoel, geloof of overtuiging. Een mannelijk lichaam past daar niet in. Als een transgender identificerende man als lid wordt geaccepteerd, kunnen sommige leden niet meer in de sportschool komen sporten. Volgens de sportschool heeft de wetgever er geen rekening mee gehouden dat een persoon niet 'op papier' komt sporten, dus op basis van geboorteakte en paspoort. Een sporter is 'fysiek' aanwezig.

Verboden

Het College oordeelde dat de sportschool direct onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht door rechtstreeks te verwijzen naar het fysieke geslacht. Dat is verboden, tenzij er een wettelijke uitzondering is. Dat kan hier niet het geval zijn, want in de Transgenderwet staat de identiteit van het individu voorop. Wie 'op papier' vrouw is, is wettelijk gezien ook zonder geslachtsveranderende operatie een vrouw, die als vrouw behandeld moet worden en net als iedere andere vrouw gebruik kan maken van een sportschool voor vrouwen. Weigering van het lidmaatschap is daarom verboden onderscheid.

Uitspraken van het College zijn echter rechtsgeldig noch bindend. Het is aan een échte rechter om hierover definitief oordeel uit te spreken.

Auteur 
Bron 
  • College Rechten van de Mens