Brood: bruin of wit?

Volkoren bevat veel vezels

Getty Images

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geven een vol gevoel. Ze zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en noten, maar ook brood is een leverancier van voedingsvezels. Welke broodsoort bevat de meeste vezels? Kunt u afgaan op de donkere kleur of zegt dat niets?

Graankorrels

Brood kan gemaakt worden van allerlei graansoorten, zoals tarwe. Graankorrels bevatten een kern en daaromheen zit een buitenlaag bestaand uit zemelen en kiemen. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels zit in het buitenste laagje. Hoeveel vezels er in brood zitten, hangt af van de hoeveelheid zemelen en kiemen die in het brood verwerkt zijn.

Volkoren

Volkorenbrood wordt gemaakt van hele graankorrels. De korrels worden inclusief de buitenste laag gemalen, met als resultaat volkorenmeel. In volkorenboterhammen ziet u vaak nog stukjes graankorrel zitten. Omdat in volkorenbrood de hele korrel wordt gebruikt, bevat deze broodsoort de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Bruin en wit

Witbrood is gemaakt van bloem: het gemalen middelste deel van de tarwekorrel. De buitenste laag van de korrels wordt in witbrood juist niet gebruikt. In witbrood zitten daardoor wel dezelfde voedingsvezels, vitamines en mineralen als in volkorenbrood, maar in een kleinere hoeveelheid.

Er is ook witbrood te koop waar extra vezels aan toegevoegd zijn. De hoeveelheid voedingsvezel in zulk verrijkt witbrood is vergelijkbaar met de hoeveelheid voedingsvezel in volkorenbrood. Er zitten wel andere vezels in dan in volkorenbrood, namelijk inuline, een vezel die ook voorkomt in wortels van planten. Verrijkt witbrood is handig als u niet van volkorenbrood houdt, maar het heeft niet exact dezelfde voedingswaarde en kan volkorenbrood dan ook niet helemaal vervangen.

Bruinbrood zit qua vezelgehalte tussen wit en volkoren in. Daarin wordt een groter deel van de graankorrels gebruikt dan bij witbrood, maar niet de hele korrel zoals bij volkorenbrood. Een gedeelte van de zemelen en kiemen zijn uit het meel gezeefd.

Meergranenbrood

Meergranenbrood wordt van meerdere soorten graan gemaakt en vaak zitten er zaden, vruchten, pitten, noten of korrels in. Het ziet er misschien extra gezond uit, maar hoeft dat niet per se te zijn. Van volkorenbrood is wettelijk vastgelegd dat het helemaal gemaakt moet zijn van volkorenmeel. Voor meergranenbrood geldt deze verplichting niet, dus dat kan ook van bloem (de basis van witbrood) gemaakt zijn.

Wat zegt de kleur?

De kleur van een brood zegt niks over de hoeveelheid vezels die het bevat. Met moutmeel of gekarameliseerde suiker kan brood donkerder gekleurd worden. Als aan witbrood extra kleurloze voedingsvezels toegevoegd zijn, is het nog steeds wit, maar bevat het toch net zoveel vezels bevat als bruin- of volkorenbrood.

Soort brood Portie Vezels
Witbrood snee van 30 gram 0,8 gram
Suikerbrood snee van 35 gram 0,9 gram
Croissant per stuk van 40 gram 0,9 gram
Pitabroodje per stuk van 50 gram 1,1 gram
Krentenbrood snee van 35 gram 1,1 gram
Maisbrood snee van 30 gram 1,4 gram
Bruin (tarwe)brood snee van 35 gram 1,8 gram
Speltbrood snee van 35 gram 1,8 gram
Meergranen (bloem) snee van 35 gram 1,9 gram
Licht roggebrood snee van 25 gram 1,9 gram
Speltbrood volkoren snee van 25 gram 2,1 gram
Volkorenbrood snee van 35 gram 2,3 gram
Mueslibrood snee van 35 gram 2,4 gram
Meergranen (meel) snee van 35 gram 2,6 gram
Volkoren
zonnebloempittenbrood
snee van 35 gram 3,0 gram
Donker, Fries roggebrood  snee van 40 gram 3,3 gram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Voorlichtingsbureau Brood