Feiten en fabels over diarree

Stopt ontbijtkoek?

Getty Images

Als je ziek bent, heeft iedereen wel advies voor je. Gevraagd of ongevraagd. Zo ook als je diarree hebt. Maar wat moet je nu geloven?

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door bacteriën in besmet water of voedsel

Feit. Veel mensen die in het buitenland op vakantie of op reis zijn, hebben last van reizigersdiarree. Het komt vaak door verandering van omgeving en/of voedsel in combinatie met een verminderde weerstand.

Met chronische diarree moet je altijd naar de huisarts

Feit. Raadpleeg altijd je huisarts wanneer je langer dan twee weken diarree hebt. Oorzaken van chronische diarree kunnen zijn: een ontsteking in de dikke darm, een spijsverteringsstoornis, IBS, ziekte van Crohn.

Diarree kan het gevolg zijn van obstipatie

Feit. Dit wordt ook wel overloopdiarree genoemd. Deze diarree is eigenlijk het gevolg van verstopping in de darm. Als je last hebt van ernstige verstopping, kunnen harde 'proppen' ontlasting ontstaan in de darm. Langs de harde ontlasting kan dan dunne ontlasting weglekken.

Bij obstipatie moet je nooit bananen eten

Fabel! Het gaat om de rijpheid van bananen. Onrijpe- en bakbananen bevatten veel 'niet-verteerbaar zetmeel' dat we niet kunnen verteren en dat kan veel klachten geven. Rijpe bananen daarentegen bevatten veel vezels. Dit kan de stoelgang juist verbeteren.

Zoetstoffen veroorzaken harde ontlasting

Fabel. Een hoge consumptie van zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld sorbitol of xylitol, cafeïnehoudende dranken en suiker kunnen juist dunne ontlasting veroorzaken.

Ontbijtkoek werkt laxerend

Fabel! Ontbijtkoek bevat heel weinig vezels. Het heeft daardoor geen bevorderend effect op de stoelgang.

Vezelrijk voedsel is niet goed bij diarree

Fabel. Het is juist wel goed om vezelrijk voedsel te eten als je diarree hebt. Vezels nemen namelijk vocht op. Let er wel op dat je niet te veel eet, maar steeds kleine beetjes. Belangrijk is wel dat je er ook voldoende bij drinkt.
 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Darmgezondheid.nl