Goed nieuws over darmklachten

Minder naar het ziekenhuis met e-Health

Getty Images

De medische wetenschap gaat snel vooruit. We vroegen Andrea van der Meulen, maag-, darm- en leverarts in het LUMC en bestuurslid van de Stichting mijnIBDcoach, welke doorbraak verbeteringen brengen bij de behandeling van darmklachten.

Leven met chronische darmziekten (Inflammatory Bowel Disease ofwel IBD) is geen pretje. IBD is de verzamelnaam van twee chronische ontstekingsziekten van de darmen: colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. IBD kun je op elke leeftijd krijgen, maar er zijn pieken rond 20-30 jaar en rond 60 jaar. Heb je een van deze ziekten, dan krijg je bij een opvlamming buikpijn, diarree en regelmatig bloedverlies. Zo’n 70 procent van de IBD-patiënten heeft last van vermoeidheid. Ook in goede tijden. Van der Meulen: "De buikpijn en darmklachten bepalen je alledaagse leven en je zult geregeld naar het ziekenhuis moeten voor onderzoek of doktersbezoek. Gelukkig is er een digitaal hulpmiddel dat het leven minder ingewikkeld maakt." Enkele artsen en softwarespecialisten hebben de ‘IBDcoach’ bedacht om het contact met het ziekenhuis eenvoudiger te maken. Het is een programma voor zorg op afstand. Zo’n 4300 patiënten communiceren met het ziekenhuis via de computer. Het aantal ziekenhuizen dat aangesloten is op dit e-Healthprogramma groeit.

Met IBDcoach houd je thuis de regie over je chronische ziekte

Van der Meulen stond aan de wieg van de IBDcoach. "Je kunt thuis controle houden over je chronische ziekte, want je kunt je medische klachten opschrijven en delen met zorgverleners. Je kunt hiermee terugkijken op hoe je je het afgelopen jaar voelde en het consult met je mdl-arts voorbereiden door vragenlijsten in te vullen. Natuurlijk kun je dat ook zonder het programma voorbereiden, maar dan stelt de arts alsnog de standaardvragen tijdens het consult. De tijd die dat kost – gemiddeld toch zo’n minuut of vijf – kunnen we nu gebruiken voor vragen over bijvoorbeeld medicatie of een operatie. Bovendien hoeven patiënten met wie het goed gaat minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Bij de meeste patiënten scheelt dat de helft van de bezoeken."

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2020. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!

 

Bron 
  • Plus Magazine