Ik heb last van verstopping. Wat kan ik het beste eten?

Getty Images

Wat kan ik eten als ik last heb van constipatie (verstopping)? En adviseer je om kruidenthee, lijnzaad of laxeermiddelen te nemen?

Cecile

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Bij verstopping, ook wel bekend als constipatie of obstipatie, geldt het advies om veel vezels te eten. Verstopping ontstaat meestal doordat iemand te weinig vezels eet*. Vezels stimuleren de darmen om goed te werken. Ze werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen, hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Verder is het belangrijk om veel te drinken, op regelmatige tijden te eten en elke dag voldoende te bewegen.

Laxeermiddelen helpen niet om de oorzaak van verstopping weg te nemen. Ze lossen de klachten alleen tijdelijk op. Dat geldt ook voor natuurlijke laxeermiddelen als sennapeulen, kruidenthee met senna en wonderolie. Probeer dus met voeding- en leefstijladviezen de klachten op te lossen. Lukt dat niet ? Vraag je huisarts of een laxeermiddel in jouw geval nut heeft. Te lang gebruik van laxeermiddelen kan schadelijk zijn.

De voedingsadviezen bij constipatie op een rij:

  • Eet gezond volgens de Schijf van Vijf.  Daarmee eet je voldoende vezelrijke producten zoals  volkorenbrood, groente en fruit.
  • Drink veel, minimaal twee liter per dag. Te weinig vocht kan leiden tot een harde en droge ontlasting. Bij een vezelrijke voeding is het extra belangrijk om voldoende te drinken.
  • Eet op regelmatige tijden en sla geen maaltijd over. Een goed ontbijt is helemaal belangrijk. Neem bij voorkeur een groot, vezelrijk ontbijt, bijvoorbeeld twee volkoren boterhammen met een stuk fruit en koffie of thee. Dit zet de darmen in werking.
  • Eventueel kun je elke dag twee tot vier eetlepels zemelen gebruiken. Zemelen zijn het vezelrijkste deel van de graankorrel. Je kunt ze verwerken in yoghurt, karnemelk, pap, soep, puree en verder als bindmiddel of in plaats van paneermeel. Sommige mensen gebruiken hiervoor lijnzaad. Tijdelijk is dit geen probleem. Te veel en te lang gebruik kan echter schadelijk zijn. Neem daarom niet meer dan drie maal een eetlepel verspreid over de dag, en ga er niet langer dan vier tot zes weken mee door. Maar gebruik liever zemelen.

Naast gezond eten, gelden ook deze adviezen:

  • Zorg elke dag voor voldoende lichaamsbeweging. Zo blijven de darmen aan het werk.
  • Als je moet, moet je. Negeer de aandrang niet. Ga op tijd naar het toilet.
  • Neem voldoende tijd om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na een maaltijd. Eten zet namelijk ook de darmen in werking.

Na vier tot zes weken moet verstopping over zijn, en hou je met een gezonde voeding je spijsvertering op orde. Wanneer verstopping met deze adviezen na vier tot zes weken niet over is, kun je het beste een arts raadplegen.

*Kijk hier voor andere veelvoorkomende oorzaken van verstopping.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.