Problemen met de opname van vetten
Als er te veel vocht in de ontlasting achterblijft, krijgt u waterige ontlasting: diarree. Er kan ook abnormaal veel vet in de ontlasting zitten waardoor deze dun en plakkerig is. Dat noemen we vetdiarree. Wat kan de oorzaak zijn?
Vetdiarree (ook wel steatorroe of steatorree) bevat zoals de naam al zegt meer vet dan normaal. Daardoor is de ontlasting dun, vettig en zo plakkerig dat hij aan de wc-pot blijft kleven. Vaak blijft de poep drijven en ziet u vetdruppels in het water van het toilet. Bij vetdiarree stinkt de ontlasting erger dan normaal en is deze licht van kleur.
Oorzaken
Normaal breken de darmen vetten af en worden ze opgenomen in het bloed. U krijgt last van vetdiarree als er iets misgaat met de vertering of de opname van vetten uit uw voeding. De vetten eindigen dan onverteerd in de ontlasting. Hoe kan dit ontstaan?
Een mogelijke oorzaak is een aandoening aan de lever, galwegen of alvleesklier. Voor de vertering van vet heeft u namelijk galvloeistof en alvleeskliersappen nodig. Uw lever en alvleesklier maken deze vloeistoffen aan. Vervolgens komen ze via de galwegen in de dunne darm terecht. Door een lever-, galweg- of alvleesklieraandoening kan er te weinig galvloeistof of alvleeskliersap in de dunne darm belanden, waardoor u het vet niet goed verteert.
Als uw dunne darmwand beschadigd is, bijvoorbeeld ten gevolge van de ziekte van Crohn of glutenintolerantie, is het mogelijk dat deze vetten niet goed opneemt. Ook als er een groot deel van de dunne darm verwijderd is, neemt de wand soms minder goed vet op.
Daarnaast kunt u te maken krijgen met vetdiarree als uw ontlasting te snel door de darmen heen gaat. Een probleem met de darmflora, een darmaandoening of stress kan daarvoor zorgen.
Vetgehalte laten meten
Heeft u last van vetdiarree? Kijk dan eerst eens kritisch naar uw eetpatroon. Zorg voor voldoende variatie en vezels in uw voeding. Helpt dat niet en blijft de vettige diarree aanhouden? Of ervaart u ook andere klachten, zoals vermoeidheid, jeuk, buikpijn, gewichtsverlies of een gelige huidskleur? Ga dan langs de huisarts.
De huisarts kan het vetgehalte in uw ontlasting laten meten in het laboratorium. Afhankelijk van uw eventuele andere verschijnselen, zal hij of zij daarnaast misschien een bloedonderzoek laten uitvoeren en u doorverwijzen.
Behandeling
Welke behandeling u nodig heeft, hangt af van de oorzaak van de vetdiarree. Heeft u een aandoening aan de dunne darm, lever, galwegen of alvleesklier dan zal de behandeling zich daarop richten.
Soms is het verstandig om minder vet te eten, maar of dat aan te raden is, hangt ook af van de onderliggende oorzaak. Daarnaast kunt u extra vitamines nodig hebben als u deze niet goed opneemt. Voor een voedingsadvies dat het beste past bij uw diagnose kunt u terecht bij een diëtist.
- Maag Lever Darm Stichting