Economie groeit door, maar de bevolking gaat er niet op vooruit

Getty Images

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Bedrijven profiteren van het herstel na de crisis en het land is weer terug op de kaart. Eind goed, al goed, of toch niet? Want hoe gaat het eigenlijk met de inwoners van Nederland? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zocht dit uit.

Niet alle Nederlanders merken veel van de economische meewind. SCP concludeert dat het bestaan van de burgers niet in kwaliteit is verbeterd en dat het ook niet uitmuntend gesteld is met de tevredenheid. De huidige sociale staat van het land komt zelfs overeen met die van 2008, vlak voor de economische crisis. ''Naar aanleiding van de economische groei is er geen sterke opleving geweest'', zegt SCP-onderzoeker Annemarie Wennekers. ''Gemiddeld gaat het best goed met Nederland, maar achter die positieve gemiddelden zitten grote verschillen tussen groepen. Die verschillen in welvaart en welzijn zijn hardnekkig en lastig te verkleinen, omdat er soms een ingewikkelde problematiek achter zit.'' 

Ouderen- en gezondheidszorg

De eerste 6 maanden van dit jaar is een deel van de bevolking somberder geworden over de samenleving. Naast de gebruikelijke zorgen over immigratie, het klimaat en het milieu komt nu ook de zorgsector. Onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) toonde eerder dit jaar aan dat de groei van de zorg voor het eerst in zes jaar harder groeit dan de gehele economie (2,5% vs 1,8%). Oorzaken hiervan zijn onder andere vergrijzing en dure medische innovaties.

Lekker in je vel

Over het algemeen zijn Nederlanders onveranderd tevreden over hun leven. Zij beoordelen dit sinds 2008 met het rapportcijfer 7,8. Ondanks de tevredenheid gaat het psychisch welbevinden bij een groeiend aantal Nederlanders achteruit. De burnoutklachten stijgen en vooral het onderwijs voelt daar de nattigheid van. Het personeel bezwijkt daar vaak onder werkdruk en stress. Ook leerlingen vertonen psychische klachten door de grote druk om te presteren. SCP constateert dat veel Nederlanders over het algemeen tijdsdruk ervaren. 40% van de bevolking tussen de 20 en 64 jaar voelt zich 'opgejaagd' en 60% van de bevolking heeft het 'te druk'. Dat de Nederlanders ook moeten ervaren dat het beter gaat, zoals de doelstelling in het Regeerakkoord (2017) klonk, is in ieder geval niet gehaald. 

De grens

''Er wordt veel verwacht van mensen: mantelzorg, gezond blijven en lang leren. Veel verantwoordelijkheid wordt bij burgers neergelegd. Dat kan positief zijn. Maar er is een grens aan wat je van burgers kunt verwachten.'' Aldus SCP-onderzoeker, Annemarie Wennekers. 

Auteur 
Bron 
  • CBS
  • Sociaal en Cultureel Planbureau