Body Stress Release (BSR): wat is het en wat doet het?
Een verkeerde werkhouding, een val, emoties; ongemerkt sla je spanning op in je lichaam. Body Stress Release helpt om vastgezette stress los te laten. Zal ook het stramme lijf van journalist Fleur Baxmeier weer soepel worden?
“Ga maar met je schoenen op het voetenplankje staan, met je gezicht richting de behandelbank. Dan druk ik nu op het knopje om je te kantelen, is dat goed?”, vraagt Sanne Schmetz. Ik voel een bijna onbeheersbare aandrang om me vast te grijpen terwijl de bank langzaam vanuit verticale positie naar een horizontale stand glijdt, maar dat blijkt nergens voor nodig. “Je ligt stevig”, stelt Sanne me gerust. Terwijl ik diep inadem via de gleuf in de behandelbank legt ze uit dat het kantelen van de behandelbank zorgt dat je lichaam meteen naar de ontspanning gaat. “Dat is een goed uitgangspunt om te beginnen met de release.”
Body Stress Release: wat is het?
Ze heeft het over Body Stress Release, een techniek die je lichaam stimuleert om vastgezette spierspanning los te laten. “We hebben in ons leven allemaal te maken met stress”, vertelt Sanne. “Dat begint al als je klein bent. Je moet wennen aan bepaalde voeding, je valt en staat weer op, leert nieuwe kinderen kennen. Op latere leeftijd doe je examen, je gaat op zoek naar een baan, krijgt liefdesverdriet, je opa of oma overlijdt. Al deze ervaringen geven op een bepaalde manier spanning, ook wel stress genoemd. Stress is een vast onderdeel van ons dagelijkse leven, wat op zich niet erg is. Als je genoeg rust en ruimte in je leven hebt, laat de opgebouwde spanning in de meeste gevallen vanzelf weer los.” Tenzij je meer stress te verwerken krijgt dan je aankunt. Dan kan de spanning in je lichaam worden opgeslagen. “We gunnen onszelf vaak te weinig rust om een staat van echte ontspanning te bereiken. Soms kan dat door omstandigheden ook niet, bijvoorbeeld als je het druk hebt met je werk en je gezin. Maar vaak luisteren mensen gewoon niet goed naar hun lichaam. Ze denken: dit moet even af, ik wil dit niet missen, die persoon kan ik niet laten wachten. Daardoor blijven de spieren zo lang gespannen dat ze niet meer teruggaan naar ontspanning. Dan blijf je ‘aan’ staan, wat kan zorgen voor allerlei klachten: hoofdpijn, stijve knieën, pijnlijke schouders, rugpijn.”
Als je ‘aan’ blijft staan kan dat zorgen voor hoofdpijn, stijve knieën en pijnlijke schouders
Wanneer bepaalde spieren in je lichaam langere tijd aangespannen blijven, passen de spieren daaromheen zich aan. “Er ontstaan dan spierknopen die zo hard aangespannen zijn dat ze de zenuwen in het omliggende gebied gaan onderdrukken. Dat is het moment waarop je voelt dat er iets niet goed zit. Het begint meestal met stijfheid, maar kan zich ook uiten in een pijnsensatie, tintelingen, migraine of een hernia. Vaak straalt de pijn uit naar andere plekken in je lichaam. Opgeslagen spanning in je rug voel je bijvoorbeeld heel vaak in je benen. Zit de opgeslagen spanning in je nek, dan komt het regelmatig voor dat je hoofdpijn krijgt.”
Het proces van 'releases'
Daar kan Body Stress Release je in ondersteunen, vertelt Sanne tijdens het eerste consult in haar gezellige behandelruimte in Abcoude. “Het zet je lichaam aan om spanning los te laten, waarna verdrukte zenuwen ruimte krijgen om te herstellen.” Het proces start met drie releases kort achter elkaar: dag 1, dag 4 en dag 11. Van tevoren heb ik thuis een vragenlijst ingevuld en tijdens het intakegesprek op dag 1 nemen we die door. We bespreken mijn medische voorgeschiedenis, waarbij Sanne goed doorvraagt, en mijn huidige klachten. Zo krijgt ze een goed beeld van mijn gezondheidssituatie.“Binnen Body Stress Release verdelen we opgeslagen spanning in drie categorieën”, zegt ze. “Als eerste heb je lichamelijke spanning die veroorzaakt kan zijn door een ongeluk, een val of harde klap. Gebeurt dat met meer kracht dan je lichaam kan verwerken, dan zet de spanning zich onmiddellijk vast. Dit kan ook geleidelijk gebeuren, bijvoorbeeld als je langdurig in een verkeerde houding zit. Veel mensen zijn tijdens de coronapandemie vanuit huis gaan werken, vaak op een gewone stoel, met hun laptop op de eettafel. Dat geeft lichamelijk veel belasting, waardoor spanning zich kan vastzetten in de schouders en rug.”
De tweede categorie beslaat alles wat te maken heeft met emotionele stress. “Die kan veroorzaakt worden door het overlijden van een naaste, maar ook door de zorg voor iemand die ziek is, of door andere gebeurtenissen die spanning opleveren. Het kan zijn dat je het een tijd lang heel druk hebt gehad op je werk door een reorganisatie. Maar emotionele stress kan ook worden opslagen door iets heel simpels. Ik hoor bijvoorbeeld vaak van mensen dat ze vakantiestress hebben. Die begint al maanden van tevoren bij het plannen van de reis en gaat door tot het moment dat de koffers weer worden uitgepakt.”
Chemische stress is de derde categorie die vaak tot problemen leidt. “Je kunt dan denken aan medicijngebruik, maar ook aan een voedselintolerantie of allergie. Mensen zijn in verschillende mate gevoelig voor allerlei stoffen. Terwijl de een er helemaal geen last van heeft als er binnenshuis wordt gespoten met insectenspray, kan een ander daarop reageren met hoofdpijn en misselijkheid. Als je lichaam zich niet kan aanpassen aan een chemische stressor, creëert dit spanning in de spieren. Blijf je vervolgens in die gespannen staat, dan kan dit leiden tot bijvoorbeeld chronische hoofdpijn.”
Reflexen testen
In mijn geval is het aannemelijk dat ik last heb van lichamelijke spanning. Ik zit elke dag uren achter mijn computer en heb, zacht uitgedrukt, niet de meest ergonomisch verantwoorde werkhouding. Naast rugpijn heb ik al een tijdje last van sportblessures, waaronder een tegenstribbelende hamstring en een pijnlijke knie. Ik had het verband niet gelegd, maar het is allemaal begonnen na een aantal stressvolle gebeurtenissen. Eerst onderging ik zelf een akelig, eindeloos durend traject bij de parodontoloog. Vervolgens kwam mijn vader met legionella in het ziekenhuis terecht, gevolgd door maandenlange revalidatie. “Lichamelijke én emotionele spanning dus”, concludeert Sanne. “Lig je goed? Dan begin ik nu met de reflextest. Ik ga op verschillende plekken op de spieren in je rug drukken. Op het moment dat daar spanning zit, raakt de spier geïrriteerd door mijn aanraking. De spier zal wat korter worden, waardoor ik bij je voeten een lengteverschil kan zien. Dat komt doordat een gespannen spier alles meetrekt. Ik weet dan: op deze plek zit spanning. Zo ga ik je hele lichaam langs: test en reflex. Als er geen spanning zit, doe ik niets. Zit er wel spanning, dan haal ik de spier los met een manuele impuls.”Ik verwacht het soort pijn te voelen dat ik weleens heb ervaren bij de chiropractor, maar de aanrakingen van Sanne zijn zacht en sturend. “Als ik heel hard op een aangespannen spier druk, krijg ik een averechts effect”, legt ze uit terwijl haar vingers mijn ruggenwervels onderzoeken. “De spier zal dan nog meer verkrampen, terwijl ik juist ontspanning wil creëren. Ik begin de eerste behandeling altijd bij de ruggenwervels omdat daar bij iedereen veel spanning zit opgeslagen. Dat breid ik vervolgens elke behandeling uit: waar zit nog spanning, is dat op dezelfde plek of is hij misschien verplaatst?”
Zachte impulsen
Sanne drukt, voelt en geeft regelmatig een impuls die aanvoelt als een soort duwtje. Een beetje alsof ik bij de masseur ben, met het verschil dat bij Body Stress Release specifiek wordt gekeken waar de spanning zit. Die spanning wordt vervolgens losgehaald met hopelijk een langdurige impact. “Elke keer als ik een spier een zachte impuls geef, komt de bovenste spierlaag in ontspanning. Zo gaan we alle spieren in je lichaam afpellen, als een ui. Wanneer ze zich ontspannen, komen onderdrukte zenuwen vrij. Net als een wondje op de huid kunnen de zenuwen zich herstellen, waardoor stijfheid en pijn kunnen verminderen.” Nadat ze de achterkant van mijn lichaam onder handen heeft genomen, test ze de spanning aan de voorkant. Ik heb trouwens gewoon mijn kleren aan, want Body Stress Release-professionals kunnen de stress en release-impulsen door de stof heen lokaliseren. Een sessie duurt gemiddeld een half uur.Na de eerste keer kunnen er emoties loskomen of oude blessures opduiken, waarschuwt Sanne. Ze raadt me aan om een paar dagen niet te sporten en rustig aan te doen zodat de vrijgekomen zenuwen kunnen herstellen. De losgemaakte spanningen en spieren kunnen vermoeidheid veroorzaken, zegt ze. Dat blijkt te kloppen. Ik ben drie dagen niet vooruit te bránden.
Minder pijn
Op de dag dat ik me wat fitter begin te voelen, staat de tweede afspraak gepland. Deze verloopt hetzelfde als de eerste keer, met het verschil dat Sanne nu ook mijn benen meeneemt. Dat is fijn, want ik voelde na de eerste behandeling plotseling weer een blessure van jaren geleden aan mijn scheenbeen. Dit is volgens Sanne een teken dat de blessure nooit helemaal uit mijn systeem is gegaan. Dankzij Body Stress Release gaat dat nu hopelijk wél gebeuren. De pijn in mijn knie was na de eerste sessie een beetje verergerd, maar ebde daarna langzaam weg. En, juichmomentje, de pijn in mijn rug is na twee sessies al helemaal verdwenen. Het zijn duidelijke signalen dat er iets gebeurt met mijn lichaam, zegt Sanne als we na afloop van de derde sessie het verdere behandelplan bespreken. “Tijdens de eerste drie sessies heb ik de oppervlakkige spierlagen losgemaakt. Het verschilt per persoon hoeveel behandelingen daarna nog nodig zijn.
Hoe langer de spanning in je lichaam aanwezig is, hoe vaster die vaak zit. Daarbij telt ook het aantal levensjaren mee. Een 10-jarig kind heeft over het algemeen minder spanning opgebouwd dan een 80-jarige die veel heeft meegemaakt en een stuk stijver is. Bij een kind kan de spanning daardoor meestal sneller worden losgehaald.” Wat ook meespeelt, is hoe je er zelf mee omgaat. “Neem je rust na de behandelingen of ben je een topsporter die meteen weer aan de slag moet? Zit je veel achter de computer of ben je gedurende de dag ook regelmatig in beweging? Eet je gezond, slik je medicijnen, zit je veel in de auto, heb je een voedselintolerantie, zit je netjes rechtop, sport je regelmatig? Dat zijn allemaal factoren die meespelen bij hoe snel en makkelijk je spanning loslaat. De drie sessies zijn het begin van een traject, vaak zijn er meer behandelingen nodig om de klachten helemaal te verhelpen. Bij de een nog enkele sessies, bij de ander misschien wel twintig.”
Vaak zijn er meer dan drie behandelingen nodig om de klachten helemaal te verhelpen
Tien jaar jonger
Mensen die een traject bij Sanne hebben doorlopen, zijn daarna vaak opgelucht. Ze ervaren meer rust in hun hoofd en voelen zich soepeler omdat de stijfheid in hun lijf is afgenomen. Vage klachten waarmee ze al bij verschillende professionals hebben aangeklopt, zijn minder geworden of zelfs helemaal verdwenen. Ook voor mij geldt dat er na drie sessies al duidelijk een verbetering merkbaar is, maar voor een optimaal resultaat zijn er nog wel een paar behandelingen nodig. Hopelijk ervaar ik daarna hetzelfde als een van de vaste cliënten van Sanne, die het zo omschreef: “Ik voel me elke keer dat ik bij jou ben geweest tien jaar jonger.”
Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Gezond augustus 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.
- Plus Gezond