Computertip: beveiliging van tablets

tablet
Getty Images

De enorme populariteit van tablets heeft een vervelende bijkomstigheid met zich meegebracht. Het maakt ze erg interessant voor makers van virussen en andere schadelijke software. Daarom is het belangrijk uw tablet veilig te houden.

Risico’s voor tablets

Virussen, spyware, phishing zijn helaas al jaren bekende termen van de pc. Wie werkt met een pc weet inmiddels wel dat het belangrijk is om een antivirusprogramma te gebruiken en voorzichtig te zijn met wat hij allemaal downloadt en installeert op zijn computer. Veel mensen weten niet dat tabletten -en ook smartphones- tegenwoordig ook steeds meer risico lopen op bezoeken van schadelijke software.


De reden daarvoor ligt onder andere in de grote populariteit van tablets. Des te meer tablets, des te meer potentiële slachtoffers en des te meer slagingskans voor criminelen. Daarnaast zijn tablets echte internetapparaten: ze zijn bijna continu verbonden met internet en daardoor eenvoudig te bereiken.

Hoewel tablets ook computers zijn met een besturingssysteem, werken ze niet helemaal hetzelfde als pc’s. Zo draaien apps, in tegenstelling tot programma’s op de pc, in een eigen afgeschermde omgeving (de sandbox). Dat maakt het moeilijk voor virussen om op de traditionele manier andere programma’s, bestanden of het besturingssysteem te besmetten. Desondanks blijven er nog voldoende mogelijkheden over om malware (schadelijke software) op een tablet te installeren zonder dat de gebruiker iets doorheeft.

Waar virussen vooral gericht zijn op vernielen, ligt de voorkeur van criminelen tegenwoordig veel meer bij het verzamelen van informatie. Dus is het stiekem installeren van spyware erg populair. Deze spyware houdt dan onder andere bij welke websites u bezoekt en welke gegevens u intypt in formulieren, zoals bij internetbankieren. Ook populair op tablets is software die u bij het surfen op internet ongevraagd doorstuurt naar een andere website, zoals sites met illegale medicijnen of seksuele inhoud.

Beveiliging voor Android tablets

Van de twee grote spelers op de tabletmarkt -Apple en Android- loopt u met een Android-tablet het meeste risico. Dat komt niet alleen door de populariteit van Android tablets, maar ook doordat dit besturingssysteem en de bijbehorende apps minder streng gecontroleerd worden dan bij Apple.
 
U kunt zelf al veel problemen voorkomen door voorzichtig te zijn met wat u aan apps installeert op uw tablet. Gebruik alleen de officiële app store Google Play voor het downloaden van apps. De apps daar worden zoveel mogelijk gecontroleerd op betrouwbaarheid: alhoewel er desondanks toch nog soms malware tussendoor kan glippen. Het gaat dan bijvoorbeeld om programma’s die zich voordoen als een game maar ondertussen schadelijke software zijn. Download geen apps uit andere bronnen, want dat verhoogt het risico op het binnenhalen van malware aanzienlijk. Alleen als het om een app gaat die gericht door een bekende producent via de eigen website wordt aangeboden, zoals een antivirusapp, is het betrouwbaar. Overigens wordt u in deze gevallen toch vaak weer via een link doorverwezen naar de Google Play winkel.
 
Bij het installeren van een app, moet u altijd aangeven tot welke gegevens op de tablet deze toegang mag krijgen. U heeft u dus in eigen hand of u een app hiervoor toestemming geeft of niet. Let in het bijzonder op toegang geven tot uw persoonlijke informatie. Vertrouwt u het niet? Zoek dan eventueel eerst via internet meer informatie op over de app, of kijk in Google Play bij de opmerkingen van andere gebruikers.
 
Er zijn overigens ook legitieme apps die graag uw persoonlijke informatie verzamelen en gebruiken voor reclamedoeleinden. Dit is legaal als u toestemming daarvoor heeft gegeven. Let wat betreft vooral op bij gratis apps: want voor niets gaat de zon op. Er zijn inmiddels aardig wat aanbieders van antivirus- of antimalware apps voor de tablet. Veel bekende antivirussoftwareproducenten, zoals Norton en Bitdefender, bieden deze apps aan voor een relatief lage prijs: soms in een voordeelcombinatie met antimalware-software voor de pc. Er is ook gratis antivirussoftware voor de mobiel, zoals van AVG.
 
Antimalware voor de mobiel bevat gewoonlijk meer functies dan alleen bescherming tegen schadelijke programma’s. Bijvoorbeeld bescherming van privacy tijdens het surfen, een back-up functie voor uw gegevens en anti-diefstalopties voor wanneer uw tablet wordt gestolen.
 

Beveiliging voor de iPad

De iPad is, net als de Mac pc’s en laptops, al van nature goed beveiligd tegen malware. Het besturingssysteem zit zodanig in elkaar dat malware besmettingen zeer lastig zijn (voor de kwaadwillenden). Daarnaast kunt u alleen met uw iPad de goed gecontroleerde apps uit de iTunes store downloaden. Tenminste als u uw iPad niet heeft laten 'jailbreaken'. Hierdoor wordt deze beperking opgeheven en kunt u ook apps vanaf andere websites installeren. In dat geval loopt u veel meer risico op onaangename apps op uw iPad.
 
Hoewel de maatregelen van Apple de kans op besmetting van uw iPad zeer klein maken, kunt u er toch voor kiezen uw tablet extra te beschermen met een antimalware app. Ook hiervoor kijkt u bij de bekende aanbieders: zowel gratis als betaald.
 

Mobiele anti-malware

Auteur