Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers.
Ik ben grootvader (74) van drie kleinkinderen (11, 14 en 16). Het contact was altijd goed, maar tegenwoordig erger ik me groen en geel. Ze komen binnen met hun mobieltje, gaan ermee aan tafel, gaan ermee naar bed. Het ding is aan hun handen vastgeplakt. Thuis bepaal ik de omgangsvormen. Maar in het huis van hun ouders heb ik niets te zeggen. Ik ben het zo zat. Ze zijn er, maar ze zijn er nog maar half. Moet ik dit accepteren? Naam en adres bij de redactie bekend
Maak de ouders wakker
Mijn advies is eenvoudig: maak duidelijk dat u niet naar wie dan ook op bezoek gaat indien de mobieltjes gedurende die uren niet weggeborgen worden. Dan krijgt u wellicht wat verbazing en een uitnodiging minder, maar het zal vooral die ouders wakker maken.
Carel Sarlet (74), Nijeveen
Verbieden helpt niet
Begin een gesprek over iets waar ze in geïnteresseerd zijn en ze gaan je van alles vertellen, bijvoorbeeld over voetbal. Mijn achterneefje weet alle namen en ik weet wie heeft gewonnen in het weekend en waar ze staan in de competitie. Dan heb je vanzelf een gesprek. Wel heeft hij zijn mobiel in de hand en kijkt hij er af en toe op. Maar dat is voor mij geen probleem, als ze ook maar aan sport doen. Ik ben zelf ook veel aan het appen in plaats van telefoneren. Als ik een piepje hoor, ben ik veel te nieuwsgierig. Verbieden helpt echt niet.
Ria Klemens (76), Groningen
Toon interesse
Pubers vinden gesprekken van ouderen niet interessant en hebben hun eigen wereldje gecreëerd. Toen ik puber was, luisterde ik graag naar popmuziek. Ouderen hielden daar niet van: ‘schreeuwmuziek van langharig tuig’. Ik had het toen leuk gevonden als zij de moeite hadden genomen eens mee te luisteren. Mijn conclusie: toon interesse voor hun wereldje, het is leuker dan je denkt. O ja, niet te veel interesse, want overdaad schaadt.
Frances van Rijn, reactie via Facebook
Doe vrolijk mee
Schaf zelf ook een smartphone aan en doe vrolijk mee. App met uw kleinkinderen, volg ze op Facebook, maar stel bij u thuis (soepele) regels op over wanneer de smartphone uitgezet wordt. Uw kleinkinderen kunnen u van alles leren over uw nieuwe ‘speeltje’. In het huis van de ouders kunt u de kinderen via een (groeps)app laten weten dat u het gezellig zou vinden om lekker met elkaar te kletsen, ‘chillen’ noemen ze dat. Zo blijft u bij de tijd. Zo blijft het voor iedereen gezellig. Zo wordt u geen zeurende opa.
Jo van der Wilt-de Visser (66), Middelburg
Volgende maand:
Onze verjaardagen overslaan. Mag dat?
Mijn vrouw en ik (73) hebben vier kinderen en zes kleinkinderen. Daarnaast ook nog broers, zussen en goede vrienden. Onze verjaardagen zijn altijd een dolle boel. Maar voor ons wordt het zwaar, zoveel mensen over de vloer. Eigenlijk willen we dit jaar onze verjaardagen overslaan. Geen drukte en gedoe; samen op stap. We hebben er nu al zin in. Mogen we dat doen? En hoe pakken we dat aan? Ze zullen allemaal zo teleurgesteld zijn...
Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 juli naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Verjaardag overslaan’ of ‘Wie weet raad?’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.