E-books lezen op je tablet

Getty Images

Een aparte e-reader kopen om elektronische boeken te lezen? Niet nodig. Dat kan ook prima op je tablet.

E-books zijn digitale versies van boeken die ook meestal in papieren vorm te koop zijn. Je downloadt ze van internet, zodat je ze daarna thuis kunt lezen op een geschikt apparaat.
De e-reader was aanvankelijk het aangewezen apparaat om e-books op te lezen. Maar door de enorme populariteit van tablets brachten aanbieders van e-books al snel e-reader-apps op de markt. Een aparte e-reader aanschaffen is ­daardoor eigenlijk niet meer nodig.

E-reader-app op tablets

Waar bij e-readers de software ingebouwd zit in het apparaat zelf, heb je op een tablet een app nodig. Op veel tablets is al standaard een e-reader-app geïnstalleerd. Voor de iPad is dat bijvoorbeeld iBooks. Welke app op een Android-tablet staat, is afhankelijk van het merk en de Android-versie. Populair is Google Play Books: de app die hoort bij de e-bookafdeling van de Google Play Store. Daarnaast zijn er ook nog diverse apps van andere producenten, zoals de online boekenwinkels Amazon en Bol.com.

iBooks

Apple’s e-reader-app iBooks staat standaard op de iPad. Het is een app zonder al te veel toeters en bellen, maar daardoor juist eenvoudig te bedienen. Via iBooks kun je e-books in verschillende talen kopen in de iTunes Store van Apple. Na betaling zijn de boeken direct te lezen in iBooks.

Andere bronnen

Naast de boeken in het EPUB-bestandsformaat uit de iTunes Store, zijn ook e-books uit andere bronnen te lezen met iBooks. Zolang ze maar de EPUB- of PDF-bestandsindeling gebruiken. Om bijvoorbeeld e-books van de computer naar de iPad over te zetten, gebruik je de synchronisatie-optie van het gratis mediaprogramma iTunes. Het is ook mogelijk om e-bookbestanden vanuit de internetbrowser Safari of Apple Mail te openen. Handig bijvoorbeeld als je een PDF-bestand op internet tegenkomt dat je wilt bewaren en teruglezen.

Google Play Books

De app Google Play Books is de iBooks voor Android-tablets. Het is de standaard app van Android voor het lezen van e-books. Als het niet op je tablet geïnstalleerd is, download je de app simpelweg uit de Google Play Store (iPad-gebruikers kunnen hem trouwens ook in de Mac App Store verkrijgen). Met Google Play Books koop en download je vervolgens e-books uit de Google Play Store. 

Een setje boeken op vakantie

Bijzonder aan deze e-reader-app is dat je tot duizend e-books kunt ­uploaden naar de webruimte bij de app, ook e-books die niet met Google Play Books gekocht zijn. Handig voor als je een setje boeken wilt ­meenemen op vakantie.

Kobo

De bekende Nederlandse online boekwinkel Bol.com gebruikt een versie van de e-reader-app Kobo, speciaal bedoeld voor het lezen van kopieerbeveiligde e-books die gekocht zijn bij Bol.com. Die zijn via de Android-versie van deze app direct aan te schaffen. Op de iPad kan dat niet via de app, maar doe je dat via de Bol.com-website. De gekochte boeken zijn daarna wel direct te lezen in Kobo. De app werkt met EPUB- en PDF-bestandstypen en heeft de mogelijkheid om ook boeken van buiten de winkel te lezen, bijvoorbeeld na importeren vanaf een sd-geheugenkaart.

Kobo Plus-abonnement

Handig voor veellezers is het Kobo Plus-abonnement. Daarmee lees je voor het vaste bedrag van €9,99 per maand een flink aantal boeken uit de collectie van Bol.com.

Kindle

Amazon is bekend als ’s werelds grootste online boekenwinkel. ­Oorspronkelijk opereerde Amazon alleen vanuit de VS; hij was dan ook gericht op de Engelstalige markt. ­Inmiddels heeft Amazon diverse ­filialen verspreid over de wereld, waaronder ook Nederland. Daarmee zijn ook e-books in allerlei andere ­talen bij Amazon te koop, zoals in
het Nederlands.

E-reader van Amazon

De Kindle is al langere tijd Amazons eigen e-reader. Die was nodig om de tegen kopiëren beschermde e-books van Amazon te kunnen lezen. Inmiddels is er ook al een poosje de gratis Kindle-app, waarmee je op iPads en Android-tablets e-books van Amazon leest. Deze zijn niet direct met andere e-reader-apps te lezen, dus je zit vast aan Kindle als je bij Amazon boeken koopt.

Naadloze samenwerking

Dat is niet zo erg, want Kindle is een van de betere e-reader-apps. Kindle werkt bijvoorbeeld naadloos samen met de Amazon-boekensite. Het kopen en vervolgens lezen van een e-book is een fluitje van een cent. Het meeste werk is eenmalig een gebruikersaccount maken op www.amazon.nl. Daarna is het mogelijk om ieder e-book, na inloggen op de site, met een druk op een knop te kopen. Het geld wordt automatisch verrekend met je account. Na de ­aankoop hoef je alleen nog maar op de synchronisatieknop van de Kindle-app te drukken en de nieuwe e-books verschijnen op je tablet. Een nadeel van boeken kopen bij Amazon is dat je een creditcard ­nodig hebt. iDEAL wordt nog niet geaccepteerd.

Tablet versus e-reader

Hoewel een tablet goed ­geschikt is om e-books mee te ­lezen, bestaan er niet voor niets e-readers. Het grootste pluspunt van de e-reader is het scherm. Waar andere beeldschermen licht uitstralen, reflecteert het scherm van de e-reader licht. Die techniek heet e-ink of ­elektronische inkt. E-ink zorgt voor een rustig, stilstaand beeld, dat doet denken aan papier. E-readers met e-ink zijn dan ook prima in de felle zon te lezen. Voor het lezen in het donker is extra verlichting nodig, maar veel e-readers hebben daarvoor tegenwoordig interne verlichting. Als je veel leest, je ogen snel vermoeid raken of je graag in de zon leest, dan heeft een e-reader een streepje voor ten opzichte van een tablet. Sommige goedkope e-readers hebben overigens een lcd-scherm (tft), dat ook bekend is van laptops en tablets. Die ­bieden op het gebied van beeld dus geen verbetering.

Tablets bieden flexibiliteit

Tablets hebben het grote voordeel dat ze met apps werken en een volwaardige computer zijn. Dat betekent flexibiliteit. Je zit niet vast aan een programma ­zoals op een e-reader, maar kunt kiezen uit allerlei apps. Voldoet een app niet aan de wensen, dan probeer je gewoon een andere. Ook biedt een tablet meer opties voor beeld en geluid. E-books met veel kleurige afbeeldingen en ­video zijn meestal geen probleem.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juli/augustus 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron 
  • Plus Magazine