Hoe kiest u de smartphone die bij u past?

Getty Images

Het aantal vijftigplussers met een smartphone groeit met de jaren. Omschakeling naar een smartphone of de keuze voor een nieuw toestel kan lastig en verwarrend zijn. Hoe kiest u er een die bij u past?

Zoals bij veel andere producten, is ook de markt voor smartphones overspoeld met aanbieders, die allemaal beweren het beste toestel voor u te hebben. Dit maakt de keuze er niet makkelijker op. De keuze voor een smartphone begint dus met de vraag waar u het toestel voor wilt gebruiken. Wilt u vooral gebruik kunnen maken van sociale media en WhatsApp? Of wilt u er ook mee filmen, fotograferen en video’s kijken?

Populaire besturingssystemen

Momenteel zijn er eigenlijk maar twee besturingssystemen die concurreren met elkaar: IOS (Apple) en Android (Google). Omdat de meeste smartphones op de markt over een van deze besturingssystemen beschikt, is het allereerst verstandig om te kijken naar de apparaten die u al in huis heeft. Heeft u bijvoorbeeld een iPad of een Samsung Tab? Een besturingssysteem kiezen waar u al mee bekend bent kan erg fijn zijn. Natuurlijk is het mogelijk om voor een ander systeem te kiezen, maar houd er dan wel rekening mee dat u hier in het begin wel even aan zult moeten wennen. Het is dan verstandig om een familielid of een vriend te vragen of u even hun smartphone mag uitproberen. Zo merkt u gauw genoeg of een ‘nieuw’ besturingssysteem iets voor u is!

Budget of topklasse? 

Een van de meest bepalende aspecten bij de keuze voor een smartphone is de prijs. Voor de nieuwste modellen uit de topklasse betaalt u al snel de hoofdprijs. Aan de nieuwste iPhone XS met een opslagcapaciteit van 512 GB, hangt een prijskaartje van maar liefst 1.659 euro. Dit is veel geld voor een smartphone, maar gelukkig kan het ook goedkoper. Veel producenten bieden namelijk budgetmodellen aan. Vaak lijken deze op de duurdere modellen, maar beschikken bijvoorbeeld over iets oudere of minder geavanceerde hardware en zijn wat kleiner. Zo is de Samsung Galaxy A8 een model van dit jaar en voor een capaciteit van 32GB betaalt u rond de 300 euro.

Tenzij u allerlei hoogwaardige games speelt, veel aan foto- en/of videobewerking of gewoon per se het beste van het beste wilt hebben, dan heeft u helemaal geen topmodel nodig; een budgetsmartphone voldoet doorgaans uitstekend voor dagelijks gebruik. 

Met één toestel op stap 

Een dure camera is niet meer nodig, tegenwoordig hoeft u alleen nog maar met uw smartphone op stap. De meeste mobieltjes bevatten namelijk een camera die de kwaliteit heeft van een compact camera. Maar steeds vaker doen de makers er nog een schepje bovenop: smartphone camera’s met de kwaliteit van een spiegelreflex camera. Hierin variëren de prijzen van €265 tot €799 euro. 

Te groot voor in de broekzak 

De afmetingen en het scherm van een smartphone zijn ook niet geheel onbelangrijk. Anno 2018 is het groot, groter, grootst. Maar is dit nou eigenlijk beter, een mobiel die niet in uw broekzak past of die niet met één hand te bedienen is?  Een scherm hoeft niet immens groot te zijn, in de instellingen kunt u namelijk een simpel startscherm met grote iconen kiezen. Zo heeft u een formaat dat in uw hand én broekzak past en een letter grootte bevat dat u goed kunt lezen.

De keuze voor een groot scherm is vooral van belang als u van plan bent om bijvoorbeeld veel video’s te kijken met uw toestel, of er digitale boeken of magazines mee wilt lezen.

Kortom, het belangrijkste uitgangspunt bij de keuze voor een (nieuwe) smartphone is het beoogde gebruik. Voor sociale media, WhatsApp, internetten en fotograferen/filmen zonder daarbij de hoogste kwaliteit te vragen, kunt u prima uit de voeten met een smartphone waarvan de prijs zo tussen 250 à 400 euro ligt. Voor uitgebreide beeldbewerkingen, videodiensten, hoogwaardige games of gewoon het nieuwste van het nieuwste willen hebben, komt u al snel uit op duurdere modellen.

Bron 
  • Consumentenbond
  • Computer totaal