Als je een elektronica-zaak binnen loopt, zie je tegenwoordig de mooiste, grootste en platste tv’s staan, met een prachtige beeldweergave. En er staan smart-tv’s. Is het slim om díe te kopen?
Een smart-tv is eigenlijk een normale tv, maar ze heeft wel veel meer mogelijkheden omdat ze verbonden is met het internet. Daardoor kun je allerlei apps op de tv gebruiken. Bijvoorbeeld om het nieuws te lezen, filmpjes op YouTube te bekijken, en natuurlijk ook om tv-programma’s te zien. Er zijn zelfs apps van Funda, de NS, Facebook en Twitter op smart-tv’s te vinden. Deze apps zijn speciaal voor de tv gemaakt. Ze zien er daarom anders uit dan de apps voor tablets en smartphones. En ze werken ook anders. Ze zijn stukken langzamer en worden bediend met de afstandsbediening van de televisie.
Heb ik dat wel nodig?
Die apps kunnen heel handig zijn. Je kunt er makkelijk films mee huren of tv-programma’s terugkijken die al werden uitgezonden. Bijvoorbeeld met de app ‘Uitzending Gemist’ van de publieke omroep, met ‘RTL XL’ van RTL en ‘Kijk’ van SBS. Maar... via een aantal televisieproviders kan dit ook zónder smart-tv. Deze providers bieden digitale televisie met interactieve opties waarmee je programma’s kunt terugkijken en soms zelfs YouTube-films kunt afspelen. Bij KPN en UPC krijg je standaard interactieve opties, maar bij Ziggo moet je eerst een speciale decoder kopen. CanalDigitaal en Digitenne hebben weer geen interactieve mogelijkheden.
Conclusie...
Voor mensen die via hun provider al gebruikmaken van interactieve tv heeft een smart-tv niet veel toegevoegde waarde. Maar een smart-tv kan wel heel handig zijn als je nog geen digitale tv hebt met interactieve mogelijkheden.
Wat kost zo’n smart-tv?
Ieder jaar komen er meer smart-tv’s, want alle grote tv-merken, zoals Samsung en Philips, maken ze. En ze hoeven niet eens zo duur te zijn. Een smart-tv met een beeldscherm van 81 centimeter (32 inch) kost zo’n 350 euro. Een smart-tv met een scherm van 102 centimeter (40 inch) is er al vanaf 400 euro. In principe werkt het bij televisies zo: hoe meer extra’s het apparaat biedt, hoe beter de beeldkwaliteit is. De betere televisies hebben eigenlijk allemaal internet en apps, en daar betaal je niet extra voor.
Conclusie...
Een tv met een goede beeldkwaliteit is tegenwoordig bijna altijd ook een smart-tv. Het smart-gedeelte krijg je er als het ware ‘gratis’ bij.
Welk merk kan ik dan het beste kiezen?
Niet ieder merk heeft dezelfde apps. De televisies van Samsung, LG en Philips hebben het grootste aanbod apps. Van deze drie merken werkt het menu van de Samsung-tv het handigst. Panasonic heeft onlangs zijn aanbod apps uitgebreid, maar Sony loopt nog een beetje achter de muziek aan. Binnen een merk hebben alle smart-tv’s dezelfde apps. Een dure smart-tv van een bepaald merk heeft dus niet meer apps dan een goedkope smart-tv van hetzelfde merk.
Conclusie...
Samsung biedt veel apps en een handig menu. Maar wie een televisie koopt, kijkt natuurlijk ook naar het design van het apparaat en naar welke beeldkwaliteit het best bevalt.
Slimme tips:
- De beeld- en geluidskwaliteit zijn het belangrijkst bij een tv.
- Smart-tv’s zijn in de winkel vaak te herkennen aan een door de fabrikant gemaakt logo. Er is geen universeel logo voor smart-tv’s.
- Veel smart-tv’s kunnen via wifi verbonden worden met internet. Heeft de tv geen wifi, dan moet zij met een ethernetkabel worden verbonden aan het modem. Staat het modem ver van de televisie, kies dan liever voor een tv met wifi.
- Alle tv-merken hebben apps voor smartphones waarmee je van je smartphone een afstandsbediening voor de tv maakt. Handig, want een zoekactie is makkelijker met de telefoon te doen dan met een normale afstandsbediening.
- Er zijn ook smart-tv’s met een internetbrowser, waarmee je op het internet kunt surfen. Maar in de praktijk werkt dat nog onhandig en erg traag.
- Consumentenbond