Contact houden met het thuisfront, surfen naar leuke adresjes: mobiel bellen en internetten op reis is handig, maar je wilt later niet onaangenaam verrast worden door de rekening. Gelukkig zijn de tarieven binnen de EU al fors gedaald. En er zijn handigheidjes om de kosten te beperken.
Standaard gebruiken smartphones en tablets met een simkaart het gsm-netwerk (3G/4G) om contact te maken met internet. Het nadeel van 3G/4G is dat het de duurste manier van internetten is, vooral in het buitenland. Bij het passeren van de grens wordt de gsm-connectie automatisch overgenomen door een provider ter plaatse. Dat wordt roaming genoemd. Zo kun je in het buitenland toch blijven internetten en bellen met een Nederlandse simkaart, tegen betaling van het roamingtarief (boven op de Nederlandse bel- en internetkosten).
Jarenlang waren de roamingtarieven erg hoog, zodat menig vakantieganger bij thuiskomst een onverwacht hoge rekening kreeg gepresenteerd. Vanaf 30 april 2016 zijn binnen de EU de roamingtarieven voor internet verlaagd naar maximaal €0,05 per MB. In 2017 worden de tarieven helemaal afgeschaft. Toch blijft 3G/4G dan nog steeds de duurste internetmethode.
Goedkoper met 3G/4G
Wie in het buitenland zo goedkoop mogelijk met 3G/4G het internet op wil, doet er goed aan te kijken naar tijdelijke buitenland- of roamingbundels op de website van zijn provider of op een vergelijkingssite als www.vakantiebellen.com
Een goedkoop alternatief is een prepaid simkaart aan te schaffen op de vakantiebestemming en deze tijdelijk in je (simlockvrije) smartphone of tablet te plaatsen. Je surft dan tegen de lokale tarieven en de databundel is meestal voldoende om het een paar weken uit te houden. Bijkomend voordeel van zo’n prepaid kaart is dat je de datalimiet nooit ongemerkt overschrijdt: als het op is, is het op.
Internetten met wifi
Een vaak goedkoper alternatief voor internetten op vakantie is wifi: een draadloze verbinding met internet via hotspots. Deze zijn onder andere te vinden bij horecagelegenheden, hotels, campings en stations. Meestal is het gebruik tegenwoordig gratis voor gasten.
De snelheid van wifi kan nogal wisselen en het bereik is soms gewoon slecht. Vooral in appartementencomplexen en hotels is de kwaliteit afhankelijk van de afstand tot de receptie of een wifi-versterker.
Internet delen met mifi
Wil je op vakantie met meer mensen tegelijk gebruik maken van internet en is wifi te traag? Dan is mifi een alternatief. Mifi is een samentrekking van ‘mijn’ en ‘wifi’ en houdt in dat je van een smartphone of tablet je eigen wifi-hotspot maakt door er een prepaid simkaart uit het land van bestemming in te plaatsen. Zo kunnen anderen van je reisgezelschap ook gebruik maken van je gsm-toegang. Moderne smartphones zijn vaak al uitgerust met een mifi-optie of kunnen die functie bieden met een mifi-app.
Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een mifi-router (vanaf ca. €60) waarin je een prepaid simkaart plaatst. Je hoeft dan niet je smartphone of tablet open te maken om de simkaart tijdelijk te vervangen.
Data beperken
Let bij het gebruik van 3G/4G op de hoeveelheid data die je verbruikt bij het internetten. Anders overschrijd je ongemerkt de limiet van je abonnement of prepaid-kaart. Houd de hoeveelheid data beperkt door het bekijken van video’s, het downloaden van grote foto’s en het streamen van muziek te vermijden.
Let ook op apps die op de achtergrond informatie uitwisselen, zoals apps die automatisch synchroniseren. Zet deze optie thuis al uit. Vermijd verder onnodige updates.