Er zijn meer dan een miljoen apps beschikbaar voor smartphones en tabletten. Vanzelfsprekend wilt u voorkomen dat u een app downloadt die uw mobiele apparaat besmet met malware, al uw gegevens doorstuurt of simpelweg niet goed werkt. Daarom deze tips.
App Stores
De meest voor de hand liggende en ook veiligste plek om apps te downloaden, zijn de zogenaamde app stores of app winkels. Voor Android is dat de Play Store, voor Apple (iOS) de App Store en voor Windows de Windows Phone Store. Deze zijn direct te bereiken vanaf een smartphone of tablet via het bijbehorende icoon.
Apps uit de officiële stores zijn veiliger om te gebruiken omdat ze standaard worden gecontroleerd voor plaatsing in de winkel. Ook worden ze snel verwijderd als blijkt dat er problemen mee zijn. Het strengst beveiligd is de Apple App Store. Er wordt daar zeer goed gecontroleerd op zaken als virussen en andere ongewenste zaken. De winkels van Android en Windows zijn wat minder streng, maar nog steeds over het algemeen veilig.
Privacy
De grootste problemen bij apps uit de stores worden niet veroorzaakt door malware maar door privacyschendingen. Er zijn apps die heel veel persoonlijke informatie van uw mobiele apparaat doorsturen naar de fabrikant voor marketingdoeleinden. Dit geldt voor apps voor Apple, Windows en Android.
Bij een app in een winkel staat regelmatig al om welke informatie wordt gevraagd bij het gebruik. Ook wordt dit gewoonlijk nog eens aangegeven bij het downloaden/installeren. U kunt dan zelf dus al bepalen of u desondanks de app wilt gebruiken. Let in het bijzonder op apps die toegang willen tot uw contacten of uw gps-locatie.
De afgelopen jaren is regelmatig naar buiten gekomen dat er populaire apps zijn die veel meer persoonlijke informatie doorsturen dan aangegeven was. Om dit te voorkomen, is het goed bij de commentaren bij een app in een store te kijken of hier iets over wordt opgemerkt.
U kunt ook een zoekmachine, zoals Google, gebruiken en zoeken op de naam van de app met daarbij de term ‘app’. U vindt dan vaak wel een of meer recensies van computer- of andere magazines over de app. Staat de app bekend om het schenden van privacy, dan ziet u dat meestal snel genoeg op deze manier. Ook leest u meteen meer over de mogelijkheden en kwaliteit van de software.
Hou er in ieder geval rekening mee dat ‘gratis’ apps hun gebrek aan kosten vaak compenseren door informatie over gebruikers te verzamelen en door te verkopen voor reclamedoeleinden. Voor niets gaat de zon op tenslotte.
Let in dit kader overigens ook of een app in-app aankopen bezit. Veel gratis apps bieden slechts een beperkte functionaliteit. Als u meer wilt, moet u betalen.
Meer over apps
Hoewel u dat misschien wel zou verwachten, geeft de waardering bij een app lang niet altijd goed weer of die onbetrouwbaar of van slechte kwaliteit is. Zo krijgen bekende en populaire apps als Messenger (voor berichten uitwisselen tussen Facebook-gebruikers) en de bekende video-app YouTube een matige waardering van twee sterren. Vaak wordt zo’n waardering en bijbehorend commentaar beïnvloed doordat een app niet goed blijkt te werken op een mobiel apparaat.
Dit heeft weer regelmatig te maken met het niet goed lezen van de compatibiliteitseisen. Deze eisen beschrijven voor welke versie van een besturingssysteem de app geschikt is: bijvoorbeeld iOS 8. Soms horen hier ook nog hardware eisen bij, zoals een minimale hoeveelheid geheugen of een bepaald type apparaat (zoals een iPad 2). Voldoet uw apparaat niet aan deze eisen, dan zal de app niet goed werken.
Bij een onderzoek kortgeleden bleek dat rond de 15 procent van de gebruikers van een mobiel apparaat niet weet welk besturingssysteem op hun toestel staat. Het is dus een goed idee dit eerst uit te zoeken voordat u apps gaat downloaden. U vindt informatie over uw besturingssysteem en apparaat bij de algemene instellingen > (toestel-)info.
Ook het aantal downloads van een app zegt niet zoveel over de kwaliteit. Als het een nieuwe app is of een app met een hele specifieke functie, zal het aantal downloads minder hoog zijn.
Zoals eerder opgemerkt, kan het lezen van recensies van online magazines over een bepaalde app wel een goede indicatie geven over de kwaliteit en veiligheidsrisico’s.
Downloaden buiten de stores
Veel mensen weten niet dat er ook apps buiten de officiële stores zijn te downloaden: dit wordt sideloaden genoemd. In het bijzonder voor Android-apparaten is dit vrij eenvoudig te doen. Dit komt doordat Android volgens de open source principes werkt en dus consumenten veel vrijheid geeft bij het gebruik van hun toestel. Bij Windows is het een stuk lastiger te sideloaden, maar na het volgen van een uitgebreide procedure is het toch mogelijk.
Apple-toestellen zijn op dit gebied het strengst beveiligd. Om hierop van buiten de App Store te downloaden, moet het apparaat eerst gekraakt worden: dit wordt jailbreaken genoemd. Hiermee vervalt wat Apple betreft overigens ook meteen de garantie voor uw toestel.
Met sideloaden kunnen apps geïnstalleerd worden die niet voldoen aan bepaalde eisen van de officiële stores, bijvoorbeeld omdat ze een erotische of te gewelddadige inhoud hebben in het geval van games. Apple blokkeert opvallend genoeg ook antivirussoftware uit zijn store, omdat het bedrijf vindt dat zijn apparatuur zo goed beveiligd is dat deze apps niet nodig zijn.
Apps van buiten de stores downloaden kan veilig zijn als het gaat om gerenommeerde sites, zoals die van een bekende antivirusproducenten. Maar het risico op het installeren van schadelijke software is wel relatief groot. Het is daarom verstandig om gewoon alleen apps uit de officiële winkels te downloaden.