De meeste gebruikers van smartphones kennen het wel: na een jaar is de telefoon volgeladen met apps, muziek, foto's, filmpjes en meer. De ooit supersnelle smartphone is een stuk trager geworden. Hoe kunt u uw telefoon weer wat sneller maken?
Het geheugen van smartphones varieert nogal. iPhones hebben een intern geheugen van 8, 16, 32, 64 of 128 GB. Het geheugen kan echter niet worden uitgebreid met een geheugenkaart. Bij Android kan dat wel, maar het resultaat is dat veel telefoons worden gemaakt met minder standaard intern geheugen: soms maar 4 GB. Is uw vrije ruimte krap geworden? Tijd om de boel eens op te schonen.
Stap 1: gebruik een app om uw cache op te schonen
App Cache Cleaner is een hulpmiddel om cachebestanden te verwijderen. Eén klik om alle cachebestanden op te ruimen, zodat er meer ruimte beschikbaar komt. Denk hierbij aan uw internetgeschiedenis, afbeeldingen van b.v. Facebook, en restanten van apps die achterblijven nadat u ze al heeft verwijderd. Het beste alternatief voor de iPhone is Dr. Cleaner.
Stap 2: breng uw geheugen en apps in kaart en verwijder de overbodige
Welke zaken eisen het meeste op? Op uw iPhone gaat u hiervoor naar ‘instellingen’ -> ‘algemeen gebruik’. Bovenaan het scherm ziet u het totale geheugen en hoeveel daarvan in gebruik is. Scroll omlaag en u ziet de grootte van de apps en bestanden. Delete wat u niet nodig heeft. Android telefoon? Ga naar ‘instellingen’ -> ‘opslagruimte’. Bekijk vervolgens de applicaties en verwijder ze als u ze meer dan een half jaar niet gebruikt heeft.
Stap 3: back-up uw foto’s en filmpjes
Videobestanden kunnen erg groot zijn: een minuut in HD filmen is zo'n 80 MB waard. Al die korte filmpjes die u opneemt kunnen samen al snel meerdere gigabytes in beslag nemen. Bekijk regelmatig welke filmpjes u echt wil bewaren en welke wel weg kunnen, of voor opslag beter op uw tablet of PC/Mac kunnen worden gezet. Het is ook mogelijk om de filmpjes te uploaden naar een cloud dienst zoals DropBox.
Vervolgens kunt u ze uit de telefoon verwijderen. Dankzij de 8, 13 en zelfs 21 megapixel smartphones worden foto’s ook steeds groter. Foto’s van uw eten, uw kleinkinderen, uw vakanties... het is verstandig om deze ook te uploaden naar een dienst zoals Dropbox of Google+. Deze twee opslagdiensten bieden zelfs een mogelijkheid om elke foto die je neemt automatisch te synchroniseren.
Stap 4: een online muziekdienst gebruiken
Enkele jaren geleden had u een telefoon om mee te bellen en een aparte MP3 speler om muziek te luisteren. Tegenwoordig is een muziekspeler inbegrepen in iedere telefoon. Een MP3 bestand van één liedje is zo’n 4 of 5 MB groot waardoor een album al snel 100 MB groot is. Er zijn veel alternatieven om letterlijk, zonder ze te downloaden, naar tienduizenden albums te kunnen luisteren. De bekenste is Spotify. Met Spotify kunt u muziek via internet streamen, u downloadt niets maar beluistert alles via internet.
Mocht u in het buitenland zijn (of uw datalimiet is in zicht) dan kunt u heel makkelijk een offline afspeellijst maken, zodat u alsnog van zonnige hits kan genieten tijdens een vakantie in Portugal of Italie. Een goed alternatief voor Spotify is Deezer. Of luister gewoon radio via Last.FM