Anti-tekenplan

Eerste hulp bij teken

Getty Images

Over de ziekte van Lyme doen wilde verhalen de ronde: de aandoening is moeilijk vast te stellen, artsen nemen de ziekte niet serieus en je komt nooit meer van de klachten af. Gelukkig is in veel gevallen de ziekte van Lyme goed te herkennen en behandelen. Als je weet hoe.

Hoe herken je een teek?

Een teek ziet eruit als een piepklein, plat spinnetje. Hij bijt zich vast in de huid van mensen (of dieren) en zuigt bloed op, waardoor hij opzwelt tot een bolletje.

Waar komen teken voor?

In struiken en in hoog gras. Je vindt ze met name in de duinen en bosrijke gebieden, maar ook in weilanden, stadsparken, plantsoenen en tuinen.

Wanneer loop je het grootste risico op een tekenbeet?

Tussen maart en oktober zijn teken actief. Mensen die veel in de natuur komen – kampeerders, wandelaars, tuiniers – lopen extra risico.

Kun je een beet voorkomen?

Blijf in de natuur zo veel mogelijk op de paden. Moet je door het gras, draag dan een lange broek en dichte schoenen. Insmeren of -spuiten met een insectenwerend middel dat DEET (30-50 procent) bevat, helpt ook. Het belangrijkste is om de kleding en het lichaam achteraf thuis altijd goed te (laten) controleren op teken. Vergeet daarbij vooral minder goed zichtbare plekken als rug, billen, voetzolen en hoofdhuid niet.

Wat als je al gebeten bent?

Geen paniek. In de meeste gevallen is een tekenbeet onschuldig. Zelfs de beet van een besmette teek betekent niet dat je de ziekte van Lyme krijgt. Als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt, is dat risico heel klein.

Hoe verwijder je een teek?

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een speciale tekentang of een puntig pincet. Trek hem er voorzichtig, recht naar boven uit. Bewerk de teek vooraf niet met alcohol, nagellak of andere ‘verdovende’ middelen, dan kan hij van schrik zijn darminhoud ineens in de huid spuiten. Ontsmet het achtergebleven wondje met jodium of alcohol. Noteer tot slot de datum en de plek van de beet, voor het geval er later toch klachten ontstaan.

Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?

Houd de huid rond de tekenbeet drie maanden in de gaten. Ga naar de huisarts als daar in die tijd een rode ring of vlek ontstaat, of als griepachtige verschijnselen optreden, zoals koorts, hoofdpijn of gewrichtspijn. Bij twijfel meteen gaan. Hoe eerder je erbij bent met lyme, hoe beter.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine