Hoe klein een teek ook is, hij kan gevaarlijke ziektes overbrengen. Hoe voorkomt u een tekenbeet? En hoe verwijdert u een teek, als u toch gebeten bent?
Een tekenbeet voorkomen, hoe doet u dat? De meeste tekenbeten loopt u 's zomers op tijdens het tuinieren of het maken van een wandeling in de natuur. Als het warm is dus, en als u met onbedekte lichaamsdelen rondloopt.
Kleed u goed
Een paar eenvoudige maatregelen kunnen een beet van een teek voorkomen:
- Maakt u een natuurwandeling, blijf dan op de paden en vermijd contact met grassen, struiken en verdere begroeiing.
- Gaat dat u te ver en wilt u echt lekker door struiken banjeren, zorg dan in elk geval voor goed sluitende kleding.
- Doe uw broekspijpen in uw sokken, draag geen korte broek en zet een pet op.
- Wat daarnaast ook kan helpen, is het inspuiten van uw kleding met een insectenwerend middel met de stof DEET.
Erg belangrijk is om uzelf 's zomers goed te controleren op tekenbeten, bijvoorbeeld iedere avond, en zeker elke keer nadat u in de natuur geweest bent. In het algemeen hebben teken een voorkeur voor huidplooien, zoals de lies, maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.
Zo snel mogelijk verwijderen
Heeft een teek u toch beetgenomen, verwijder hem dan zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur. U kunt hiervoor naar de huisarts, maar zelf doen is ook geen probleem.
Doe het wel voorzichtig en rustig. Ga niet lopen rukken, trekken, draaien of knijpen in de teek. Dan loopt u het risico dat de teek zijn maag leegt in uw bloed, met alle mogelijke besmettingsgevaren van dien. Ga ook niet aan de gang met olie, zalfjes, vuur of alcohol, ook hiermee vergroot u het besmettingsgevaar alleen maar.
Wat moet u dan wel doen?
- Gebruik een speciale tekentang of tekenpincet.
- Klem de teek zo dicht mogelijk op uw huid vast bij de kop van de teek, waarbij u niet in het achterlichaam van de teek mag knijpen. U mag ook niet aan het achterlichaam trekken, want dan kan de teek in tweeën scheuren.
- Trek de teek voorzichtig recht uit de huid, met langzaam toenemende kracht. Teken steken vaak een beetje scheef in de huid, dus niet loodrecht op de huid.
- Desinfecteer het wondje dat is ontstaan vervolgens met 70 procent alcohol of met jodium.
- Vergeet ook de tekentang of het pincet zelf niet te ontsmetten!
Ziekte van Lyme?
Heeft u de teek goed en snel verwijderd, dan is de kans dat u ziek wordt erg klein. Bovendien, ter geruststelling, lang niet elke tekenbeet betekent automatisch de ziekte van Lyme. Let goed op of u in de weken na de beet een rode ring rond de plek van de beet krijgt. Is dat het geval? Raadpleeg dan uw huisarts!