Voorkomen van tekenbeten

En wat als u toch gebeten bent?

Getty Images

Helemaal voorkomen kunt u een tekenbeet natuurlijk niet. Bent u regelmatig buiten of werkt u bijvoorbeeld als hovenier of boswachter? Dan kunt u natuurlijk wel maatregelen nemen om het risico te verlagen. Heeft u gewerkt in de tuin of heeft u een lange boswandeling gemaakt? Controleer dan altijd of u niet door een teek gebeten bent.

Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar hebben een voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik voor moeilijk te controleren plekken een spiegel of vraag iemand anders even u op teken te checken.[ITEMADVERTORIAL]

Niet naar het bos gaan of helemaal niet meer tuinieren zijn natuurlijk geen opties. Wel kunt u een aantal dingen doen om te voorkomen dat u een tekenbeet oploopt.

Tips

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek.
  • Stop broekspijpen in de sokken.
  • Draag kleding die geïmpregneerd is met een insectenwerend middel.
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.
  • Draag een pet.

Toch gebeten?

Als u toch een tekenbeet hebt opgelopen, is het van groot belang dat de teek zo snel mogelijk verwijderd wordt. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans namelijk is dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Gebruik voor het verwijderen geen alcohol, jodium of andere middelen. U kunt dit doen met een speciale tekentang of tekenpincet (neem er één mee als u de natuur in gaat), maar ook met een puntige pincet is het mogelijk. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Schrijf vervolgens op waar en wanneer uw gebeten bent.

Wanneer naar de huisarts?

Als de teek al langer dan 24 uur op de huid zit, is het verstandig om met de huisarts te overleggen of behandeling nodig is. Heeft u de teek binnnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de beet de huid rondom de beet goed in de gaten. Krijgt u een rode of blauwe ring (een erythema migrans) of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme? Neem dan direct contact op met uw huisarts. U hoeft overigens niet altijd een ringvormige uitslag te krijgen als uw de ziekte van Lyme heeft.

Griepachtige klachten

Na enige tijd kunt u last krijgen van griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid. Deze klachten kunnen ook weer verdwijnen. Als de Lyme-bacterie zich door het lichaam verspreidt, kunnen verschillende symptomen ontstaan. Neem bij klachten altijd contact op met de huisarts.

Bron 
  • RIVM
  • Tekenradar