Eenjarigen gaan voor snel resultaat en zijn ideaal om een gat in de border op te vullen. Kies ze bewust, op kleur en vorm, maar ook op hun waarde als snijbloem.
1. Weg onkruid
Maak het terrein onkruidvrij. Als de aanwezigheid van kruipende boterbloem of zuring dat de grond zuur is, strooi dan een handvol kalk per vierkante meter border. Laat enkele weken rusten zodat regen de kalk tot in de diepere grondlagen laat doorsijpelen en de grootste aardkluiten door de natuur zelf verkruimeld worden.
2. Prima groeiomstandigheden
Compost is een ideale grondverbeteraar en humusmaker. Leg een laagje van ongeveer vijf centimeter dik. Geen compost? Gebruik dan potgrond. Strooi nog een handvol organische meststof per vierkante meter uit en werk alles gelijkmatig onder.
3. Liever op rijtjes
Laat alles een week rusten en markeer dan de plantvakken met droog wit zand of poederkalk. Al staat er op de verpakking dat u de zaden breedwerpig mag uitstrooien, maak toch een zaaigeultje. Groot voordeel is dat u dan makkelijker kunt afrekenen met opdringerig onkruid dat sneller groeit dan uw gewenste planten.
4. Dun zaaien
Zaai zo dun mogelijk. Zijn de zaden piepklein en moeilijk apart te leggen, meng ze dan met wat droog zand, kwestie van meer grip te hebben op de verdeling van de zaden.
5. Geheugensteuntje
Prik het lege zaadzakje aan het begin of einde van de rij. Het herinnert waar en wanneer gezaaid werd. Blijft het zaad verdacht lang passief, neem dan geen risico en zaai opnieuw. Trage of ongelijke opkomst geeft zelden een goed resultaat.
6. Planten met voorsprong
Wilt u voorsprong nemen op de seizoenen, zaai dan voor in een zaaiteil of bloempotjes en houd die lekker warm binnenshuis tot de plantjes niet alleen kiemblaadjes, maar ook al enkele eerste echte blaadjes hebben. Zet ze dan in aparte potjes en laat ze nog enkele weken binnenshuis doorgroeien. Vanaf einde april mogen ze overdag naar buiten, kwestie van zich aan te passen aan tuinomstandigheden. Midden mei kunnen ze in volle grond uitgeplant worden.
7. Aanraders
- Reukerwt (Lathyrus)
- Leeuwenbekjes (Antirrhinum)
- Goudsbloem (Calendula)
- Zomeraster (Callistephus)
- Dahlia-hybriden
- Laagblijvende zonnebloemen (Helianthus)
- Juffertje in ’t groen (Nigella)
- Zinnia