Groene vingers in Maart 2011

De lente breekt weer aan! Wat kunnen we in maart, als de tuin weer ''ontwaakt'', al doen? U leest hier Romke's tuintips voor de maand maart.

 

Nú doen!

Maart is een maand van tegenstellingen. Op warme dagen kunnen we al in de tuin zitten, maar een paar dagen later vliegen de hagelstenen ons weer om de oren. Vaststaat in ieder geval dat tegen het einde van de maand de zomertijd ingaat en we er een uur daglicht bij krijgen.
  • Als u een grasveld hebt, begint u in maart weer te maaien. Zet de grasmaaier de eerste vijf keer op de hoogste stand.
  • Zomerbollen kunt u nu planten. Anemone coronaria bloeit (in rood, blauw, violet en wit) van juni tot oktober, als je tenminste de planttijd van de knollen spreidt. Aangezien de bloemen drie maanden na het planten verschijnen, kun je de bloeitijd plannen. Leg de knollen voor het planten een nacht in lauw water, dan gaan ze sneller aan de groei.
  • Met alle zomerbollen, zoals dahlia’s en gladiolen, kan de truc van het gespreid planten worden toegepast om ze over een langere periode te laten bloeien.
  • Maart is een goede maand om groen­blijvende heesters te planten of te verplanten. Nu de grond opwarmt, slaan struiken als buxus, mahonia en laurierkers snel aan.
  • Voor het verplanten van bladverliezende struiken is het aan de late kant. Wel is het een goede tijd om die nu ‘rond te steken’. Snijd de wortels rondom door met een scherpe spa. Is uw spa bot, maak hem dan scherp met een vijl. De doorgesneden wortels zullen een kluit van fijne wortels produceren en daarmee laat de struik zich de volgende herfst probleemloos verplanten. Tuinieren is vooruitzien!

Plant van de maand: Frau Alfred von Mauthner

What’s in a name… Engelsen hebben de neiging alles naar hun hand te zetten, zeker in de tuinwereld. Sedum ‘Herbstfreude’ heet in Engeland dan ook Sedum ‘Autumn Joy’. Veel van onze bekendste tuinplanten zijn echter geselecteerd door Duitse kwekers. Tussen de twee Wereldoorlogen, toen Duitsland nog een wereldmacht was, kregen die planten meestal Duitse namen.

Veel floxen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw reflecteren de stemming van toen. Namen als Phlox ‘Graf Zeppelin’ en Phlox ‘Hindenburg’ illustreren het groeiende Duitse zelfbewustzijn. Zelfs een flox die in die tijd in Nederland door de beroemde kweker Ruys werd gewonnen, kreeg een Duitse naam: Phlox paniculata ‘Frau Alfred von Mauthner’ – een naam die wij nu als ongeëmancipeerd zouden bestempelen.

Frau Alfred von Mauthner was de vrouw van een Oostenrijkse architect die later in zijn ­carrière een kwekerij begon in de buurt van Wenen, waarschijnlijk omdat hij van Joodse afkomst was en het werken als architect hem onmogelijk werd gemaakt. In 1938 emigreerden Alfred en Frau Alfred naar Engeland. De vlammend rode ‘Frau Alfred von Mauthner’ was een geweldig succes, ook in Engeland, maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, konden de Britten die naam niet meer over hun lippen krijgen. Ze doopten hem om tot ‘Spitfire’ en dit is de naam waaronder je deze flox nu nog steeds overal tegenkomt. Behalve in Duitsland en Oostenrijk. Daar heet hij nog altijd ‘Frau Alfred von Mauthner’.

vrouwRomke’s tuinflater

In ieders leven komt een moment waarop je overweegt om de tuin te vereenvoudigen. Vaak heeft dat te maken met ouder worden, maar niet altijd. Bij mij kwam dat moment op relatief jonge leeftijd.

Mijn werk voor de regionale radio en tv werd zo druk dat de tuin mij boven het hoofd groeide. Ik besloot de meest bewerkelijke gedeelten van de tuin in te planten met de bodembedekker Symphytum grandiflorum, een laagblijvende smeerwortel met lichtgele bloemen. In bloei is de plant niet onaardig.Maar de bloemen zitten er maar eventjes aan en de rest van het jaar is de plant oersaai.

De symphytum groeide voorspoedig, maar toen de plant zich tot een deken van een paar vierkante meter van ruwbehaard blad had uitgebreid, werd het aanzicht toch wel erg eentonig. Ik besloot het oppervlak te breken door er wat varens tussen te planten. Ook die groeiden goed en al na een jaartje stonden de varens hoog boven het groene dek van smeerwortel en braken ze de eentonigheid op een effectieve manier. Totdat er een strenge winter kwam. Niemand had mij ooit verteld dat Symphytum grandiflorum niet betrouwbaar winterhard is. Alle planten vroren dood! In het voorjaar liepen de varens weer uit, nu in een zwarte zee van dode smeerwortel. De bodem was nog steeds bedekt, dat wel, maar ik had mij er toch iets anders van voorgesteld.

Uitstapje

19 en 20 maart op Fort Hoofddijk, Utrecht: bollenspektakel
Het mooiste fort van Nederland is Fort Hoofddijk (deel van de Botanische Tuinen in Utrecht). Het fort is omgetoverd tot een enorme rotstuin die boven op het vestingwerk is aangelegd. Maar er is meer te zien dan rotsplanten. Bomen, bamboe, struiken, vaste planten en bloembollen verfraaien het terrein. Voor koukleumen zijn er kassen vol tropische planten. Op 19 en 20 maart wordt op Fort Hoofddijk een Groots Bollenspektakel georganiseerd. Er zijn tientallen experts aanwezig die informatie geven en bollen en knollen verkopen. Ook ­allerlei eetbare bollen zijn dit weekend te zien, waaronder reuzenuien die wel zeven kilo zwaar kunnen worden.

Missing media-item.

Fort Hoofddijk is iedere dag geopend van 10 tot 16.30 uur. Entree €6,50 voor volwassenen. Adres: Budapestlaan 17, Utrecht. T 030-253 77 87.
Bron 
  • Plus Magazine