Is het verboden om in het broedseizoen te snoeien?

Getty Images

Het broedseizoen is aangebroken. Vogels zijn van half maart tot half juli druk in de weer met het maken van een nest, eieren uitbroeden en jongen verzorgen. Toch worden bomen en struiken in deze periode wel eens gesnoeid. Mag dat wel? PlusOnline zocht het uit.

De regel is als volgt: Het kappen en snoeien van bomen of struiken tijdens het broedseizoen is verboden als daarin een vogel aan het broeden is of als er een jaarrond beschermd nest in zit en deze wordt verstoord of vernield.

Alle inheemse vogels, hun nesten en eieren zijn namelijk beschermd op grond van de Wet natuurbescherming. In de broedperiode van 15 maart tot 15 juli mag je nesten van deze dieren dus niet verstoren. Die zijn beschermd vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong.

Buiten broedseizoen

Buiten het broedseizoen geldt de bescherming alleen voor vogels met jaarrond beschermde nesten, denk bijvoorbeeld aan de huismus, ooievaar en de steenuil (klik hier voor een volledige lijst). Deze vogels gebruiken een nest vaak meerdere jaren.

Moeilijk te vinden

Kappen en snoeien in het broedseizoen is dus niet per definitie in strijd met de wet. Zolang je zeker weet dat je geen broedende vogels verstoort, is het niet verboden, mits je over de vereiste vergunningen beschikt. Het lastige is alleen: nesten zijn moeilijk te ontdekken. Zelfs een geoefende nestzoeker ziet niet alle nesten. Kap je een boom terwijl er een nest in zit? Dan ben je in strijd met de wet.

Voorkomen

Hoe voorkom je overtreding van de wet? Dat kan op drie manieren.

1. De meest voor de hand liggende: snoei buiten het broedseizoen om. Check wel of er geen jaarrond nest in de boom zit, anders overtreed je de wet alsnog.

2. Snoeiwerkzaamheden kunnen soms worden uitgevoerd in het broedseizoen met een goedgekeurde gedragscode. Zo’n gedragscode is een vrijstelling op de Wet natuurbescherming die goedgekeurd is door het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie gebruikt deze natuurkalender vaak als leidraad.

3. Is een gedragscode geen optie, dan kun je een ontheffing aanvragen bij de provincie. Zo’n ontheffing wordt alleen verleend in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld als een boom om dreigt te vallen of een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Bronnen: Vogelbescherming, bomenkappenwijzer, Habitus

Auteur