Tuinexpert Romke van de Kaa geeft u tips om uw tuin er deze lente weer tip top bij te laten staan.
Top tip
Spitten met een tuinvork gaat veel lichter dan met een spade. Een ‘drietander’ is nóg vriendelijker voor je rug dan een gewone tuinvork. Kies vooral een steel die bij je lichaams lengte past.
Makkelijke madelief
De gekweekte vormen van het madeliefje, vaak rood of roze, worden in het voorjaar als twee jarige perkplant verkocht. Toch zijn het vaste planten. Ze doen het goed in een pot of bloembak, ook op het balkon, en kunnen jarenlang probleemloos in dezelfde pot blijven staan.
Dwergwilg
Geen boom zo Hollands als de knotwilg. In de tuin zie je hem niet vaak, hoewel hij met zijn ruwe stam en zilveren blad zeker zo decoratief is als de olijfboom. Maar hij vraagt wel wat ruimte. Een wilg die weinig ruimte nodig heeft, is Salix caprea ‘Kilmarnock’. Deze winterharde minitreurwilg bloeit in maart met grote donzige wilgenkatjes. Geef hem veel water en snoei na de bloei.
'Kleine' bollen in het zonnetje
Het is altijd een feest om de Hortus Botanicus in Leiden te bezoeken, de oudste botanische tuin van ons land. Van 14 februari tot 9 april staan in de Hortus bloembollen centraal met een kleine tentoonstelling. Het draait nu eens níet om ‘de grote drie’ (tulpen, hyacinten en narcissen), maar om de kleinere bolgewassen: krokussen, irissen, kievitsbloemen, lenteklokjes, sneeuwroem en tientallen andere soorten. Tip: de Hortus is niet alleen interessant voor volwassenen maar ook voor kinderen, vooral de afdeling vleesetende planten.
Top tip
Maartser dan het maarts viooltje kan bijna niet. Viola odorata is een van de weinige planten die wil groeien aan de voet van een beukenhaag. De bloemsteeltjes zijn kort, maar net lang genoeg voor een hemels geurend boeket in een eierdopje. Er bestaat ook een witte vorm: Viola odorata ‘Alba’.
Maart kalender
- Tomaten en paprika’s doen het goed in potten. Begin maart kun je het zaad binnenshuis zaaien, zodat de planten in mei (als ze naar buiten kunnen) een goede start hebben. Zet de potten op een zonnige plek op het balkon, terras of in de tuin.
- Strooi nu kalk op het gazon, tussen de anjelieren en bij de bollen.
- Verplant uitgebloeide sneeuwklokjes voordat het blad is afgestorven.
- Knip siergrassen zo dicht mogelijk bij de grond af.
- Sleutelbloemen zijn goed winterhard. Koop ze nu ze in bloei staan en plant ze onder bladverliezende bomen en struiken. Mooi in combinatie met kleine bolgewassen als sneeuwroem en sterhyacint.
- Rozen, haagheesters en bomen kunnen in maart nog net worden geplant.
- Dit is ook het moment om thee- en floribundarozen tot drie knoppen boven de grond te snoeien.
- Vaste planten zoals hosta’s, floxen en Zeeuws knoopje kunnen worden gescheurd. Zijn de pollen te taai? Gebruik een scherp mes in plaats van een spade.
- Klimop kan drastisch worden teruggesnoeid. Hou klimop op huismuren weg van dakgoten, kozijnen en regenpijpen.
- Het oude blad van groenblijvende vaste planten zoals kerstroos, schoenlappersplant en longkruid kun je nu verwijderen.
- Zomerbloeiende bolgewassen zoals gladiolen, dahlia’s en ranonkels kunnen eind maart worden geplant. Ranonkels doen het ook goed in potten.
- Breng een verse laag mulch aan als de grond weer goed is opgewarmd
- Plus Magazine