Computertip: hoe bescherm ik mijn computer gratis tegen virussen?

Getty Images

Aan computergebruik zitten risico's verbonden: besmetting met schadelijke software. Met de juiste programma’s kunt u veel problemen voorkomen. En dat hoeft u geen cent te kosten.

Malware

De term malware is een samentrekking van de Engelse woorden malicious en software, oftewel: kwaadwillende of schadelijke software. Deze verzamelnaam wordt gebruikt voor allerlei soorten programma’s die door computercriminelen worden ingezet om schade aan te richten op uw computer.

Virus
Dit kan bijvoorbeeld een virus zijn: een klein programma dat zelfstandig functioneert, maar meelift in een ander programma om zich te verspreiden en computers te besmetten. Als het besmette programma wordt geopend, wordt automatisch het virus geactiveerd. Onschuldige virussen richten weinig schade aan, maar agressieve typen kunnen uw bestanden, programma’s en soms zelfs apparatuur vernielen.

Wormen en spyware
Ook populair bij computercriminelen zijn wormen en spyware. Een worm is een zelfstandig opererend programma dat zichzelf eenvoudig kan verspreiden via internet en vooral de computer binnendringt via veiligheidsgaten in programma’s, zoals Internet Explorer en Windows. Vaak wordt een worm gebruikt om hackers via een achterdeur stiekem toegang tot een computer te geven. Uw computer kan dan worden gebruikt om andere computers aan te vallen.

Spyware zijn schadelijke programma’s die u bespioneren tijdens het werken op- en surfen met uw computer. Deze software kan bijvoorbeeld al uw toetsaanslagen of de adressen van websites die u bezoekt doorsturen naar ongewenste personen.

De belangrijkste voorzorgsmaatregel die u kunt nemen om een besmetting met malware te voorkomen, is het installeren van beveiligingssoftware. U kunt hierbij kiezen voor betaalpakketten, maar er zijn ook goede gratis alternatieven.

Firewall

Een firewall is onmisbaar als u zich op internet begeeft. Het is een programma dat in de gaten houdt of software van buitenaf toegang wil krijgen tot uw computer of vanaf uw computer onbevoegd gegevens wil versturen over internet.

Windows is standaard al voorzien van een eigen firewall met de naam Windows Firewall. Deze wordt automatisch ingeschakeld bij het installeren van uw Windows en functioneert goed bij het beschermen van uw computer. Via Windows Help en Ondersteuning vindt u meer informatie over de werking van Windows Firewall. U kunt ook een firewall van andere producenten gebruiken. Bijvoorbeeld het gratis ZoneAlarm. De gratis versie van het programma functioneert ongeveer hetzelfde als Windows Firewall. Zorg er wel voor dat u maar een firewall tegelijk gebruikt: twee firewalls kunnen elkaars functioneren hinderen.

Ook het besturingssysteem van de Mac is voorzien van een eigen firewall. Deze staat niet altijd standaard aan. Controleer dus of deze is ingeschakeld. Meer informatie hierover vindt u via de Helpfunctie.

Antivirus- en antispyware

Hoewel er vroeger vaak gescheiden programma’s werden gebruikt voor het tegenhouden en opsporen van virussen en spyware, wordt dit tegenwoordig standaard gecombineerd in een programma. Er zijn veel verschillende betaalpakketten op dit gebied, maar ook een aantal gratis pakketten.

U moet er wel rekening mee houden dat zo’n gratis pakket vaak minder mogelijkheden biedt dan betaalde versies. Virussen en spyware worden wel gedegen opgespoord en uitgeschakeld, maar extra’s als spamfilters en extra bescherming bij internetwinkelen en dergelijke ontbreken. Ook zullen bepaalde gratis antivirusprogramma’s niet continu werkzaam zijn op de achtergrond, maar alleen als u ze zelf de opdracht geeft virussen en spyware op te sporen. Het gevolg kan zijn dat een schadelijk programma pas wordt opgemerkt nadat het al actief is op uw computer.

Microsoft biedt de bezitters van Windows 7 en Vista het antivirusprogramma Microsoft Security Essentials aan. Dit is hier gratis te downloaden. Gratis antivirussoftware van andere producenten kunt u ook gebruiken voor Windows computers:

Voor antivirusbescherming bij de Mac kunt u onder andere terecht bij software van de volgende producenten:

Gebruik in verband met mogelijke conflicten altijd maar een antivirusprogramma tegelijk.

Een andere gratis mogelijkheid is het scannen op malware op uw computer via internet. Deze online scanners worden aangeboden door bekende antivirussoftwarefabrikanten om op die manier reclame te maken voor hun software. Voorbeelden van online antivirusscanners zijn:

Tot slot: pas wel op voor valse antivirusscanners. Ga nooit in op aanbiedingen op websites waarbij zogenaamd virussen op uw computer gevonden zijn en u een gratis scan aangeboden wordt, meestal via een pop-up venster. Hierbij wordt vaak juist malware op uw computer geïnstalleerd! Er zijn ook regelmatig mails in omloop met schadelijke inhoud: deze vijf moet u niet openen en meteen verwijderen.

Tablet en smartphone

Ondervindt u problemen van een virus op uw tablet of uw smartphone? U kunt zo'n virus zowel voorkomen als bestrijden.

Meer handige computertips?
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
Missing media-item.

Auteur