Temu is een Chinese webwinkel die sinds de laatste tijd veel in het nieuws doordat er veel bedenkingen zijn over de veiligheid van de website. Hoewel er nog weinig bewijs is, lijkt het erop dat Temu de minst betrouwbare website is onder alle Chinese websites die spullen verkopen. Maar welke vergelijkbare websites zijn er nog meer? En moet je voor deze website ook oppassen?
Temu
Er wordt gedacht dat Temu gebruikt maakt van malware. Dit is software die schade kan aanbrengen aan je computer of telefoon. Het internet staat vol met waarschuwingen en redenen waarom je niet zou moeten bestellen bij Temu. De website verkoopt allerlei producten. Van kleding en make-up tot telefoons en gereedschap. Het aantrekkelijke is dat de prijzen van deze producten heel laag zijn, maar het kan dus zijn dat je hier malware voor terugkrijgt. In de vorm van bijvoorbeeld een virus op je telefoon.
AliExpress
De meeste mensen kennen AliExpress wel. Deze website is de meest bekende Chinese website. De Nederlandse consument bestelt regelmatig van de website. Volgens de Consumentenbond bestelde 61% van de panelleden in 2021 producten bij AliExpress. Over de veiligheid van de website is weinig bekend. Wel kunnen de producten gevaarlijk zijn, omdat AliExpress geen rekening houdt met de veiligheidsstandaarden van Europa. Bijvoorbeeld USB-sticks die virussen bevatten.
Shein
Shein is vooral bekend door de verkoop van kleding. Voor spotgoedkope prijzen kun je hier allerlei trendy kleding items. Shein adverteert vooral door producten op te sturen naar influencers die een filmpje maken op bijvoorbeeld TikTok. Hierdoor is de website vooral bij het jonge publiek bekend. Nadelen van deze website zijn vooral de bekende slechte omstandigheden van de werknemers in de fabrieken en de afwezigheid van duurzaamheid. Ook hier zijn er geen directe gevaren over het misbruik van persoonsgegevens. Consumenten kunnen direct last hebben van het vele gebruik van chemicaliën in kleding en de kwaliteit van de producten.
- Consumentenbond