Houd je computer veilig met Windows-beveiliging (deel 2)

Getty Images

Je wilt natuurlijk je pc of laptop graag veilig houden. Niemand zit te wachten op een virus of hacker op zijn computer. Daarom is Windows-beveiliging erg handig. Alle onderdelen van je computerbeveiliging overzichtelijk bij elkaar.

In het eerste deel over Windows-beveiliging werden de twee belangrijkste onderdelen van de beveiliging van je computer behandeld: antivirussoftware en de firewall (Houd je computer veilig met Windows-beveiliging  | PlusOnline). In dit tweede deel bekijken we de andere beveiligingsonderdelen in Windows.

Eerst open je Windows-beveiliging:

•    Klik in de taakbalk rechts op het pijltje omhoog.
•    Klik op het pictogram van de muis.

Accountbeveiliging

Naast je computer beveiligen tegen bedreigingen van internet, is het ook belangrijk dat je de toegang tot je pc zelf beveiligt. Dat doe je met een gebruikersaccount. Dat is het account waarmee je op je pc werkt.
Een gebruikersaccount is vooral handig als meerdere mensen in je omgeving toegang hebben tot de computer. Door te computeren met je eigen gebruikersaccount hou je een deel van je persoonlijke gegevens afgeschermd van anderen. Bijvoorbeeld de instellingen, bestanden in mappen als Documenten en Downloads en je surfgegevens in internetbrowsers. Kortom: een gebruikersaccount komt je privacy ten goede.

Om iets met Windows te kunnen doen, moet je sowieso een gebruikersaccount gebruiken. Tenminste een zo’n account wordt automatisch aangemaakt als Windows geïnstalleerd wordt op de computer. Je geeft daarvoor dan een e-mailadres bij het account op en een wachtwoord of andere aanmeldmethode. Deze inloggegevens schermen het account af voor anderen.
Als meerdere mensen je computer gebruiken is het verstandig om iedereen zijn eigen account te geven met eigen inloggegevens.

•    Voor toegang tot de accountbeveiliging klik je links op Accountbeveiliging.
•    Voor de accountinstellingen klik je vervolgens onder de naam van je account op Uw accountgegevens weergeven.

In een apart venster verschijnen de opties voor het aanmaken en beheren van gebruikersaccounts. Dat is een nogal uitgebreid onderwerp, dus dit behandelen we in een volgend artikel op Plus online in detail.

Behalve inloggen met een wachtwoord heb je nog andere mogelijkheden om je account binnen te komen:

•    Klik links op Aanmeldingsopties.

Er zijn een aantal aanmeldingsopties om door de Windows deur te komen. Van gezichtsherkenning en een vingerafdruk tot een pincode. Deze opties vallen onder de dienst Windows Hello. Ook deze opties bekijken we in het volgende artikel over gebruikersaccounts. 

Het belangrijkst is natuurlijk dat je gebruikersaccount goed is afgeschermd. Dat is standaard het geval als er een aanmeldingsoptie, zoals een wachtwoord, is ingesteld. Daarom krijg je bij Accountbeveiliging niet vaak een foutmelding. Gebeurt dat wel, dan gaat het gewoonlijk om het e-mailadres bij het gebruikersaccount. Je ziet dan regelmatig de boodschap Probleem met Microsoft-account op je scherm verschijnen. Dat is niet ernstig verder. Ook dit behandelen we in het volgende artikel over gebruikersaccounts.

•    Sluit het venster met de Aanmeldingsopties.

App- en browserbeheer

In Windows 10 hebben sommige beveiligingsonderdelen een nogal technische naam. Een goed voorbeeld daarvan zijn de onderdelen in App- en browserbeheer.

•    Klik links op App- en browserbeheer.

De optie Beveiliging op basis van reputatie zal je waarschijnlijk al niet zoveel zeggen. Laat staan Exploit protection. Deze onderdelen werden vroeger nog SmartScreen genoemd: slim scherm. Dat dekte de lading toch wat beter voor gewone computergebruikers.

•    De naam SmartScreen krijg je wel te zien als je klikt op Instellingen voor beveiliging op basis van reputatie. 

Het onderdeel SmartScreen houdt in de gaten of je computer bedreigd wordt door dubieuze websites, apps en bestanden. Windows controleert dit aan de hand van lange lijsten met websites, apps en bestanden die bekend staan als risicovol. Ofwel: beveiliging op basis van reputatie.

Het kan hier dan bijvoorbeeld gaan om phishing websites. Dit zijn websites die gemaakt zijn om je persoonlijke-  en financiële gegevens afhandig te maken. Daarvoor doen ze zich onder andere voor als website van een bank of een webwinkel. Je leest meer over phishing op Computertip: kijk uit voor phishing! | PlusOnline

Bij apps controleert SmartScreen onder andere op spyware. Dit zijn programma’s die bespioneren wat je op je computer doet en die gegevens doorsturen naar hackers en andere criminelen.

Met de opties in het venster Beveiliging op basis van reputatie kun je automatisch op de verschillende bedreigingen laten controleren. Het is dan ook verstandig alle opties aan te laten staan. Je beveiligt dan je computer en daarmee jezelf.

Kom je erachter dat er een bepaalde website of app wordt geblokkeerd door SmartScreen, terwijl je zeker weet dat die wel betrouwbaar is, dan kun je in dit venster de blokkade tijdelijk uitzetten. Vergeet niet die optie naderhand wel weer in te schakelen.

•    Klik linksboven op het pijltje naar links.

De optie Exploit Protection hoort bij een hele technische vorm van bescherming van je computer.

•    Klik op Instellingen voor Exploit Protection.

Je ziet hier allerlei pittige computertermen staan als Controlestroombeveiliging. Het is een goed idee deze opties gewoon aan te laten staan.

Apparaatbeveiliging

Het onderdeel Apparaatbeveiliging biedt een extra beveiliging op computers die daarvoor geschikt zijn. 

•    Klik links op Apparaatbeveiliging.
•    Klik op Kernisolatiedetails.

Het is verstandig de optie Geheugenintegriteit aan te hebben staan. Alleen kan dat niet op alle computers. Als de optie uit staat, kun je hem proberen in te schakelen:

•    Zet de optie op Aan of klik op de knop Opnieuw scannen.
•    Geef eventueel toestemming voor de actie.

Windows controleert of de optie beschikbaar is. Zo ja: dan wordt hij ingeschakeld. Zo niet: dan zie je de boodschap Geheugenintegriteit kan niet worden ingeschakeld.

Apparaatprestaties en -status

Met Apparaatprestaties en -status controleert Windows regelmatig je computer op onderdelen als de hoeveelheid opslagcapaciteit -de nog vrije ruimte op de harde schijf in je computer- en apps en andere software. 

•    Klik links op Apparaatprestaties en -status.

Gewoonlijk zal onder Statusrapport staan dat er geen problemen met de verschillende onderdelen zijn. Is er wel een probleem, dan wordt aangegeven waar dat zit. Bij een probleem met de opslagcapaciteit kan je bijvoorbeeld ruimte vrijmaken op de harde schijf. Dat doe je onder andere door overbodige bestanden te verplaatsen of wissen.

Gezinsopties

Een bijzonder onderdeel in Windows-beveiliging is Gezinsopties. Dit onderdeel is niet bedoeld om je computer te beschermen maar de kinderen die de computer gebruiken. Met Gezinsopties kun je onder andere instellen welke websites kinderen mogen bezoeken en hoelang ze achter de computer mogen zitten.

•    Klik links op Gezinsopties.

Je ziet een overzicht van de mogelijkheden bij Gezinsopties:

Uw kinderen beter beschermen online - Bepalen welke websites kinderen mogen bezoeken met de internetbrowser van Windows: Edge.

Goede gewoonten met schermtijd bevorderen - Tijden instellen waarin kinderen met de computer mogen werken.

Letten op de digitale activiteiten van uw kinderen - Geeft een wekelijks overzicht van de websites die kinderen op de computer hebben bezocht en apps die ze hebben gebruikt.

Uw kinderen geschikte apps en spelletjes laten kopen -  Instellen welke apps en games kinderen kunnen gebruiken en eventueel kopen en downloaden.

Het opgeven van de Gezinsopties doe je online via een klik op Gezinsinstellingen weergeven. Omdat de Gezinsopties direct met gebruikersaccounts te maken heeft -je maakt voor een kind een eigen account aan- komt er wat meer bij kijken dan alleen wat opties opgeven. Dit onderdeel wordt dan ook in een volgend artikel uitgebreider behandeld.

Alex Wit

Auteur