Is het (on)veilig om twee verlengsnoeren aan elkaar te koppelen?

Feiten en fabels over uw verlengsnoer

Verlengsnoer in de hand van een dame
Getty Images

Niet alle huizen zijn voorzien van voldoende stopcontacten, zeker als uw huis is gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw. Hoe veilig is het om twee verlengsnoeren aan elkaar te koppelen?

Heeft u een gebrek aan stopcontacten? Dat kan lastig zijn, bijvoorbeeld als u verlichting wilt ophangen. In principe is het mogelijk om twee of meer verlengsnoeren aan elkaar te koppelen, maar het brengt wel bepaalde risico's met zich mee.

Elk verlengsnoer heeft een maximale belasting, een capaciteit, vaak uitgedrukt in watt of ampère. Als u twee snoeren aan elkaar koppelt, moet u ervoor zorgen dat de totale belasting niet hoger is dan de maximale capaciteit van het eerste verlengsnoer! U kunt dus wel verschillende aan elkaar koppelen, maar beter niet méér apparaten in de verschillende contactdozen steken dan de bedoeling was bij het eerste snoer.
 
Het gebruik van meerdere lange snoeren kan ook leiden tot spanningsverlies, wat kan resulteren in een verminderde werking van aangesloten apparaten.
 

Wanneer ontstaat een onveilige situatie met verlengsnoeren?

Er zijn verschillende situaties waarin het gebruik van verlengsnoeren onveilig kan zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Overbelasting: Wanneer u te veel apparaten op een enkel verlengsnoer aansluit, kan dit leiden tot overbelasting. Dit kan resulteren in het doorslaan van de zekering of, erger nog, brand. Wanneer verlengsnoeren te veel belast worden, kunnen ze  zelfs oververhit raken, wat een brandgevaar met zich meebrengt.
  2. Versleten snoeren: Als uw verlengsnoer tekenen van slijtage vertoont, zoals beschadigde isolatie of blootliggende draden, gebruik het dan niet. Dit vergroot het risico op elektrische schokken en brand.
  3. Verkeerde toepassing: Gebruik verlengsnoeren niet in vochtige omgevingen zoals badkamers of buiten zonder dat ze speciaal voor die omstandigheden zijn ontworpen. Dit kan leiden tot kortsluiting of andere gevaarlijke situaties.

Kun je de computer aan of uit zetten door de powerknop van het verlengsnoer te gebruiken?

Nee, dat raden wij u af. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Risico op gegevensverlies: Als u de stroom naar uw computer abrupt onderbreekt in plaats van dat u hem 'netjes' afsluit, kan dit leiden tot gegevensverlies of beschadiging van bestanden. Het is altijd veiliger om de computer op de juiste manier af te sluiten, dus met de powerknop van uw computer zelf. De computer zorgt er zelf voor dat alles correct wordt opgestart.
  • Schade aan hardware: Een plotselinge stroomonderbreking kan ook schade aan de hardware veroorzaken, vooral aan de harde schijf. Dit kan leiden tot defecten op de lange termijn.

Is eigenlijk beter om een computer uit te zetten of aan te laten?

U heeft wellicht het verhaal gehoord dat je een computer beter aan kunt laten, omdat hij sneller zou verslijten door regelmatig aan- en uitgezet te worden. Dat is echter een fabel. Eigenlijk maakt het niet uit, en hangt het vooral af van uw eigen gebruikspatroon of het handig is om de computer aan te laten of niet.

Het uitschakelen van uw computer wanneer deze niet in gebruik is, kan energie besparen en de levensduur van de hardware verlengen. Het voorkomt ook dat er ongewenste updates of processen op de achtergrond draaien. Aan de andere kant, als u vaak korte pauzes neemt en de computer binnen korte tijd weer gebruikt, kan het handiger zijn om deze aan te laten. Het opstarten van een computer kost óók stroom, en als u dit regelmatig doet, kan het op lange termijn meer energie verbruiken.
 
Het is in elk geval niet 'slecht' voor een computer zelf om regelmatig aan en uit gezet te worden, tenzij het afsluiten niet op de correcte manier wordt gedaan.
Auteur