Nep e-mail, ook wel phishing genoemd, is hardnekkig. Criminelen proberen u op allerlei manieren geld of informatie te ontfutselen. Maar vaak is het makkelijk te herkennen.
Nep e-mail, ook wel phishing genoemd, is hardnekkig. Criminelen proberen u op allerlei manieren geld of informatie te ontfutselen. Maar vaak is het makkelijk te herkennen:
Afzender: Financiële instanties
De meeste phishingmails zijn bedoeld om financiële gegevens te stelen. Let dus extra op bij e-mails uit naam van financiële instellingen, zoals een bank of een creditcard maatschappij. Financiële instellingen communiceren doorgaans niet met hun klanten via e-mail en vragen u niet om zomaar in te loggen.
Vraag persoonlijke gegevens
Phishingmails bevatten meestal een zeer dringend verzoek om persoonlijke financiële informatie door te geven, zoals een pincode, sofinummer, creditcardgegevens of wachtwoord. Een echte bank of organisatie zou nooit om dit soort gegevens vragen.
[ITEMADVERTORIAL]
Er is haast bij
De oplichters willen een snelle reactie. Uw rekening wordt geblokkeerd of is dat al, er dreigt een boete namens het incassobureau of ander onheil.
Taalvouten
Omdat de phishing mails met duizenden tegelijk de deur uit gaan en automatisch worden vertaald, staan er vaak taalfouten of kromme zinnen in. Hoe slordiger, hoe dubieuzer.
Links kloppen net niet.
Oplichters vragen u in de e-mail op een link te klikken. Die link lijkt dan te verwijzen naar een valide site, maar u komt toch net ergens anders terecht. Een punt ontbreekt bijvoorbeeld. Klik dus niet zomaar op de link. Ga liever gewoon naar de site van de betreffende bank of andere instantie. Als er écht iets aan de hand is staat daar wel een bericht.
Controleer afschrijvingen
Controleer altijd uw afschriften om te bekijken of er geld afgeschreven is door een onbekende instantie.
Reageer
Bent u toch in een phishing e-mail getrapt, neem dan direct contact op met de betrokken instantie: niet met de afzender van de mail! Dat is namelijk de oplichter...
Top 4 geniepigste e-mail
1. CJIB
Een bericht van het Centraal Justitieel Incasso Bureau: de instantie die boetes int, dus dat nemen veel mensen serieus. Maar de links verwijzen naar sites waar u eerst tegoed moet kopen om vervolgens een boete te betalen. Trap er niet in. CJIB int niet via e-mail. Alleen per post.
2. IBAN
De overgang naar IBAN (het lange rekeningnummer) is door criminelen aangegrepen om mensen te bestoken met mails. U hoeft voor de overgang naar IBAN niet apart in te loggen bij uw bank of extra gegevens te verstrekken. Uw inlog en wachtwoord blijven gelijk, pincode ook. Er verandert verder niets: alleen de lengte van de rekeningnummers.
3. International Card Services
Geeft de meeste creditcards uit in Nederland, maar vraagt klanten ook nooit via de mail om allerlei gegevens.
4. Belastingdienst
Brutaal: doen alsof je de belastingdienst bent met het logo en al in de mail. Zelfs met de digitale inlog bij de overheid DigiD spelen sommige criminelen in hun e-mails. De fiscus vraagt u nooit via de mail om gegevens. Twijfel? Mail dan met valse-email@belastingdienst.nl