Een overzicht van de meest bekende trucs van inbrekers
In de vakantietijd slaan ze hun slag: inbrekers. Deze criminelen blijven zichzelf vernieuwen en hun methoden aanpassen. In dit artikel lees je over de nieuwste trucs die inbrekers gebruiken en hoe jij je ertegen kunt wapenen.
Het briefje op de deur
Een briefje op de deur met de tekst "Beste bezorger, wil je het pakketje in de schuur leggen?" lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet altijd. Criminelen gebruiken zulke briefjes om pakketjes te onderscheppen of om te controleren of je thuis bent. Vraag daarom aan je buren om op verdachte briefjes te letten als je op vakantie bent. Als je vaste postbezorgers hebt, spreek dan met hen af om pakketjes bij de buren te bezorgen als je er niet bent. Zo kunnen ze briefjes op de deur negeren.
De schuur als doelwit
Steeds vaker hebben inbrekers het niet op je woning gemunt, maar op je schuur. Waarom? Omdat deze opslagplek vaak een gammel slot heeft of zelfs openstaat, waardoor het kinderspel is om binnen te komen. En wat inbrekers in de gemiddelde schuur aantreffen, is vaak niet mis. Volgens Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken zijn de spullen die we hier bewaren gemiddeld € 3.000 waard. Denk aan elektrische fietsen, luxe barbecues of dure grasmaaiers.
Diefstal op afspraak
Stel, je plaatst een verkoopadvertentie voor een televisie, laptop of ander waardevol item op een website. Een paar dagen later krijg je een geïnteresseerd mailtje en spreek je met de potentiële koper bij jou thuis af. Hoe onschuldig dit ook klinkt, toch adviseert de politie om dit niet te doen. Als je kostbare spullen verkoopt, kun je beter op een openbare plek afspreken, zoals een parkeerplaats. Anders loop je het risico dat je straks wel je televisie kwijt bent, maar er geen geld voor hebt gekregen. Dit wordt 'diefstal op afspraak' genoemd.
Foto's door de brievenbus
Smartphones maken het mogelijk om altijd en overal foto's te maken, maar helaas maken ook criminelen van deze luxe gebruik. Sommige inbrekers maken een foto door de brievenbus om te kijken of de bewoners thuis zijn. Als ze na een paar dagen dezelfde foto maken en de stapel post is gegroeid, weten ze dat de kust veilig is. Vraag daarom altijd aan buren of vrienden of ze de post weg willen halen als je een paar dagen niet thuis bent. Uiteraard moeten ze deze stapel niet in het zicht leggen.
De tandenstoker-truc
Inbrekers hebben niet meer dan een tandenstoker nodig om te zien of je thuis bent. Ze steken de tandenstoker tussen de deur en kijken of hij er na een paar dagen nog steeds zit. Voor dezelfde truc gebruiken ze een takje, een munt, een stuk papier, een stuk karton of een stuk plastic. Het is altijd slim om aan je buren te vragen of ze daarop willen letten.
Vergeet ook niet je achterdeur extra goed te beveiligen. Vaak hebben inbrekers slechts 3 minuten nodig om via deze deur binnen te komen.
De babbeltrucs
Babbelen kunnen inbrekers als de beste. Dat is geen nieuws. Welke smoezen ze gebruiken, verandert wel steeds. Zo babbelen criminelen zich vaak een huis binnen:
- Ze vragen om een glas water
- Ze vragen of ze gebruik mogen maken van je wc
- Ze vragen of ze je (mobiele) telefoon even mogen gebruiken omdat ze autopech hebben
- Ze zeggen dat er mogelijk een gaslek is en vragen je buiten te wachten zodat ze het kunnen onderzoeken
- Ze doen zich voor als de nieuwe buren, een thuiszorgmedewerker, de politie of een elektricien
De cocktailprikker-truc
Het is onmogelijk om een slot open te draaien als er een cocktailprikker in zit. Daarom gebruiken inbrekers deze truc ook om te kijken of de deur in de tussentijd open is geweest. Zit de prikker er de volgende keer nog steeds in? Dan is de eigenaar niet thuis en ook niet thuis geweest. Breng de buren of een andere huisoppasser op de hoogte van deze slimme truc.
De metaaldetector
Een metaaldetector is niet het meest onopvallende hulpmiddel. Toch zijn er genoeg inbrekers die dit apparaat succesvol gebruiken bij het inbreken. Hiermee speuren ze de reservesleutel op en vinden ze in huis vliegensvlug de bewaarplek van kostbare sieraden. Leg de reservesleutel daarom niet onder de deurmat of in een bloempot en bewaar sieraden in een kluis.
De plakband-truc
Er is weinig zo irritant als een deurbel die maar blijft rinkelen, dat weten inbrekers ook. Daarom plakken ze weleens een stukje plakband op de bel om te kijken of er iemand thuis is. Zit een dag later het plakband er nog steeds, dan is het bingo. Als de bewoners wel thuis waren geweest, dan waren ze namelijk al lang horendol geworden van de rinkelende bel. Criminelen gebruiken deze truc ook om het slot af te plakken.
Wees dus alert en neem voorzorgsmaatregelen!
Het is belangrijk om alert te zijn op deze nieuwe inbraaktrucs en voorzorgsmaatregelen te nemen. Beveilig je huis goed, maak afspraken met buren om op verdachte zaken te letten en trap niet in de smoezen van potentiële inbrekers.