Vorig jaar werd er ruim honderd keer per dag ergens in Nederland ingebroken. 30 seconden heeft een inbreker nodig om binnen te komen, 5 minuten om een huis leeg te halen. Met deze tips gaat dat niet lukken.
Wél thuis
Laat op social media of het antwoordapparaat geen bericht achter dat je op vakantie bent. Vereniging Eigen Huis waarschuwt nabestaanden dat inbrekers ook rouwadvertenties in de gaten houden. Er kan dus beter iemand in huis zijn tijdens de afscheidsdienst.
Bewoond
Zorg ervoor dat het huis er zo bewoond mogelijk uitziet. Een paar kopjes op tafel, wat spullen op het aanrecht: dat kan een inbreker, die vaak in één moment beslist of hij toeslaat, op het verkeerde been zetten.
Smoesjes herkennen
Hoed je voor de babbeltruc: criminelen bellen aan en proberen met een mooie smoes binnen te komen. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als collectant, zorgverlener of meteropnemer. Soms hebben ze een kind bij zich dat naar de wc moet. Laat als je alleen thuis bent, niemand binnen en vraag of ze later terug willen komen. Bel de politie als je het niet vertrouwt en de dader nog in de buurt is: 112.
De voordeur beveiligen
Een beproefde methode om de voordeur open te krijgen, is hengelen. Inbrekers gaan dan met een haak door de brievenbus op zoek naar het slot. Draai de deur altijd op slot om dit te voorkomen en laat de sleutel niet in het slot zitten. Een deur op slot helpt ook tegen flipperen: met een hard stuk plastic tussen de deurpost en de deur het slot naar binnen duwen. Een andere manier om binnen te komen, is de voordeur intrappen. Dat is makkelijk met maar één slot, zelfs als die op slot zit. Plaats een extra slot op kniehoogte om dat een stuk lastiger te maken. Inbrekers die het met een koevoet proberen, zit je dwars met een anti-inbraakstrip en een bijzetslot. Uitstekende cilinders afbreken is met een tang een koud kunstje. Een goedgekeurd slot met sluitend beslag maakt dat bijna onmogelijk. Kies ook voor trekbeveiliging. Die maakt het onmogelijk de cilinder eruit te trekken.
Een goede buur
Vraag buren de post even op te ruimen, de planten water te geven en de tuin een beetje bij te houden als je langer weggaat.
Lamp aan
Om de indruk te wekken dat er iemand thuis is, helpt een tijdschakelaar op enkele lampen binnen.
Buitenlicht
Zorg voor voldoende buitenverlichting (ook aan de voorkant). Een sensor die ervoor zorgt dat het licht aanspringt als er iemand in de buurt is, kan handig zijn.
Schuur op slot
Vergeet de schuur en het tuinhuisje niet goed te beveiligen: daar wordt per jaar 18.496 keer ingebroken.
Goed hang-en-sluitwerk
De achterdeur is de favoriete inbraakplek van het boevengilde. In bijna de helft van de gevallen gebeurt dat met een koevoet of grote schroevendraaier. Zorg voor goed hang-en-sluitwerk (bij voorkeur met het Politiekeurmerk).
Uit het zicht
Plaats waardevolle spullen uit het zicht. Neem het begrip ‘waardevol’ zo ruim mogelijk. Laptops, telefoons en tablets zijn gewild, maar soms is een zonnebril al genoeg reden om toe te slaan.
Niet te makkelijk
Insluipen gebeurt niet alleen ’s nachts, ook overdag slaan dieven toe. Zet ramen alleen open als je er zicht op hebt en maak het inbrekers niet te makkelijk met hulpmiddelen die voor het grijpen liggen, zoals een ladder of kliko.
Sterrenslot
Een schuifpui is kwetsbaarder dan een raam of deur. Welk slot het beste is, verschilt per pui. Het keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw geeft een goede indicatie van de kwaliteit van het slot. Hoe meer sterren (maximaal drie), hoe beter.
Inbraakpreventie
De Nationale Inbraakpreventie Weken, een initiatief van overheid, verzekeraars en beveiligingsbedrijven, zijn van 1 november t/m 31 december. Is je huis goed beveiligd? Doe de inbraakpreventiecheck op www.stichtingnipw.nl.
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine november 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine