Ook genoeg van die eindeloze advertenties naar aanleiding van een website die u eerder bezocht? Surf anoniem en u bent daarvan verlost.
De privémodus van uw browser
De meest bekende manier om anoniem te surfen is waarschijnlijk het gebruik van de privémodus van uw browser (ook wel incognito modus genoemd). Als u surft met de privémodus, dan worden cookies, zoekopdrachten en websitebezoeken niet opgeslagen. Dit biedt u vooral anonimiteit op het moment dat andere personen dezelfde computer of smartphone gebruiken als u. Deze personen kunnen bijvoorbeeld niet langer aan de hand van de browsergeschiedenis zien welke sites u bezocht hebt toen u in privémodus op het internet zat.
De privémodus kan bijvoorbeeld handig zijn als u online op zoek bent naar een cadeau voor uw partner, maar niet wilt dat uw partner erachter komt waar u naar gezocht hebt. Dit zou immers de verrassing kunnen verpesten. Wel is het zo dat de privémodus geen volledige anonimiteit biedt. Uw internetprovider, of de beheerder van het netwerk waar u gebruik van maakt (bijvoorbeeld uw werkgever), kunnen nog steeds zien welke websites u bezocht hebt. Ook de sites die u raadpleegt in privémodus herkennen u aan uw IP-adres.
Hieronder leggen we kort per browser uit hoe u de privémodus activeert. Bij elke browser heeft deze weer net een iets andere naam, maar de werking is in essentie steeds hetzelfde.
Privémodus in Firefox
Bij Mozilla Firefox klikt u rechts bovenin de browser op de drie horizontale lijntjes. Vervolgens kunt u kiezen om een ‘Nieuw privévenster’ te openen. Bij de mobiele versie van Firefox heet dit ‘Nieuw privétabblad’. Er is ook een sneltoetscombinatie beschikbaar om direct een privévenster te openen. Voor Firefox is dit Ctrl + Shift + P.
Privémodus in Internet Explorer en Microsoft Edge
Om een privétabblad te openen bij de browsers van Microsoft, gebruikt u de sneltoetscombinatie Ctrl + Shift + P. Er opent dan een zogenoemd InPrivate window; een anoniem venster. U kunt een dergelijk anoniem tabblad ook openen via de drie horizontale puntjes rechts bovenin uw browser. U kunt nu gewoon surfen door een webadres in te voeren, maar er worden dus geen cookies, zoekopdrachten of internetgeschiedenis opgeslagen.
Privémodus in Safari
Binnen Safari moet u via het menu naar de optie ‘Archief’, en van daaruit een nieuwe privémodus selecteren. Tevens kan dit bewerkstelligd worden door Shift + N + CMD gelijktijdig in te toetsen.
Private browsing in Google Chrome
Rechts bovenin uw browser klikt u op de 3 verticale puntjes. Vervolgens klikt u op ‘Nieuw incognitovenster’ (desktop) of op ‘Nieuw incognitotabblad’ (mobiel). Er opent nu een nieuw tabblad, waarbij u de anonieme modus herkent aan het karakteristieke mannetje met de hoed en de bril. U vindt daar ook een omschrijving van de activiteiten die door de privémodus worden afgeschermd. Een alternatieve manier om een incognitovenster te openen is met de sneltoetscombinatie Ctrl + Shift + N (als u de browser reeds open heeft staan).
Anoniem surfen met een VPN
Een VPN-verbinding is een uitstekende manier om anoniem gebruik te maken van het internet. Een VPN werkt eenvoudig. U downloadt een applicatie op uw computer, smartphone of tablet. Als u de VPN-app aanzet, dan zorgt deze ervoor dat al uw internetverkeer wordt versleuteld. Het internetverkeer wordt vanaf dat moment via een sterk beveiligde verbinding verstuurd. Door de versleuteling kunnen andere partijen uw dataverkeer niet meer aflezen. Als zij dit proberen zien zij slechts een grote wirwar van versleutelde, onleesbare data voorbij komen. Zelfs uw internetprovider kan niet meer zien wat voor data u verstuurt en ontvangt, of welke websites u bezoekt. Hetzelfde geldt voor hackers en overheden.
Een VPN biedt dus extra beveiliging en privacy, maar ook anonimiteit. Uw IP-adres wordt namelijk verborgen, omdat uw internetverkeer een extra tussenstation heeft. Al uw internetverkeer gaat daarbij eerst naar een VPN-server, en wordt van daaruit pas weer het internet op gestuurd. Alle sites die u bezoekt registeren het IP-adres van de VPN-server, terwijl uw eigen IP-adres verborgen blijft. Voor meer informatie over VPN kunt u terecht op de website vpngids.nl.
Anoniem surfen met de Tor-browser
Naast het gebruik van een VPN, is er een tweede manier om anoniem te internetten, namelijk het gebruik van de Tor-browser. Dit is net als bijvoorbeeld Chrome en Firefox een browser waarmee u over het internet kunt navigeren en websites kunt bezoeken. Maar het grote verschil met normale browsers is dat de Tor-browser uw internetverkeer over een beveiligd netwerk van servers stuurt. Dit is een vrij technisch verhaal, maar het komt erop neer dat uw internetverkeer wordt versleuteld en wordt versnipperd in kleine stukjes. Uw versnipperde en versleutelde data wordt over een heel netwerk van computers gestuurd die allemaal een laagje beveiliging voor hun rekening nemen. Op het moment dat uw verzoek om een website te openen aankomt bij de desbetreffende website, kan deze website niet meer zien dat het verzoek van u kwam. Uw IP-adres is verborgen door het Tor-netwerk. Partijen die uw internetverkeer proberen te onderscheppen, kunnen door de versnippering en versleuteling geen logisch geheel meer maken van uw informatie. De Tor-browser is gratis te downloaden en te gebruiken.
Wees wel voorzichtig met de Tor-browser, het is ongereguleerd
Er dienen enkele kanttekeningen gemaakt te worden bij het gebruik van de Tor-browser. Het belangrijkst om te noemen is dat de Tor-browser geen restricties oplegt betreffende uw internetverkeer. U kunt via Tor alle websites op het internet opvragen, terwijl bij gewone browsers (zoals Chrome en Firefox) de toegang tot veel sites geblokkeerd is. We hebben het dan over het zogenoemde dark web. Op het dark web staan websites die je via een normale browser niet kan vinden en ook niet kan bezoeken, maar met Tor kan dit wel. Tor staat voor compleet vrij internet, zonder restricties; politiek activisten, kritische journalisten en klokkenluiderssites als WikiLeaks maken gebruik van Tor en het dark web omdat zij hier geen censuur ondervinden en een zekere anonimiteit genieten. Maar het dark web kent ook een wat duistere kant. Daarbij kunt u denken aan illegale marktplaatsen voor wapens, drugs en mensenhandel. Ook terroristische organisaties en internetcriminelen zijn actief op het dark web. En er circuleert veel malware (virussen, ransomware, keyloggers). Past u daarom goed op met Tor. Het is een prima manier om anoniem te surfen zolang u alleen betrouwbare sites opzoekt. Maar waar Firefox, Safari en Chrome u behoeden voor mogelijk gevaarlijke of akelige websites, doet de Tor-browser dat niet. Voor de meeste gebruikers zal een VPN een betere en makkelijkere optie zijn dan Tor om veilig en anoniem te surfen.