De grauwe schildwants, een onschuldige stinkerd

Getty Images

Hij is maar anderhalve centimeter groot, maar houdt de gemoederen bezig: de veldwants, ook wel bekend als de grauwe schildwants. Hij oogt onschuldig, maar wanneer hij bang is scheidt hij een enorme stank af. Zijn ze gevaarlijk?

Op dit moment hebben mensen ook last van lieveheersbeestjes in huis. Over dat insect leest u hier meer >>

Entomoloog Berend Aukema uit Wageningen vertelde aan Omroep Gelderland over de grauwe schildwants.

Waar komt hij vandaan?

De schildwants vindt zijn oorsprong in Midden-Europa. Door het veranderende klimaat is hij bezig te migreren naar het noorden, waaronder Nederland. Ze kunnen bij iedereen in de tuin zitten. En als het kouder wordt, zoeken ze een manier om je huis binnen te komen.

Hoe groot is hij? Hoe herken je hem?

De schildwants is 13 tot 16 millimeter groot, dus ongeveer anderhalve centimeter. Ze hebben makkelijk te  herkennen sprieten op hun kop (antennes). Deze zijn zwart wit geblokt. Bovendien is de schildwants mooi gemarmerd van kleur; grijzig en aan de zijkant zwart-wit geblokt. Ze hebben een steeksnuit, maar vallen normaal gesproken geen mensen aan. Ze maken je niet ziek.

Waar nestelt de veldwants?

Ze hebben eigenlijk geen nesten, niet zoals een wesp of een bij. Maar ze scheiden een bepaald waarschuwend feromoon uit, een mix van stofjes die soortgenoten aantrekt om te laten weten dat ze ergens veilig kunnen overwinteren. Als je dus één schildwants in huis aantreft, zijn er waarschijnlijk meer.

Kan ik van ze af komen?

Er is eigenlijk geen effectieve manier om ze het huis uit te jagen. Aangezien ze geen papier, hout of kleding eten en niet gevaarlijk zijn voor mensen is dit ook niet noodzakelijk.

Doodslaan is zeker niet aan te raden, want dan komt er een stank vrij, die op koriander lijkt. Volgens Aukema kun je de dieren beter netjes buiten zetten. Maar eigenlijk is dat dweilen met de kraan open, want ze zitten veel liever binnen nu het wat kouder wordt. En ze komen je huis al binnen via kiertjes van slechts anderhalve millimeter.

Bron: Omroep Gelderland

Auteur