De Wageningen Universiteit adviseert goed te letten op de gevels en muren van uw huis. Daar schuilt mogelijk een schildwants, oftewel stinkwants. Deze bruingemarmerde schildwants overwintert graag op warme plekken in het huis. Indien je er een ziet, vang deze op voor een onderzoek.
In Nederland worden er steeds meer schildwantsen ontdekt. Dit is zeer nadelig voor onze natuur, doordat het beestje de sap uit de bladeren en vruchten zuigt. De universiteit meldt dat het beestje dat oorspronkelijk uit Azië komt, enorm veel schade heeft aangericht in Italië. Hij heeft vorig jaar in het land een groot hoeveelheid peren, appels, kiwi’s en perziken aangevreten. Dat heeft Italië honderden miljoenen euro’s gekost. Wat een schildwants precies is, leest u hier >>
Onderzoekster Karin Winkler vertelt dat het beestje in 2018 voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd in de provincie Limburg. Later dat jaar werd deze ook gevonden in Betuwe en vorig jaar in Utrecht en Amsterdam.
De toename van het aantal schadelijke schildwantsen in Nederland is zorgwekkend. Onderzoekster Winkler wil achterhalen hoe het beestje zich zo verspreidt en roept hierbij de hulp van het publiek in.
Het najaar is de meest gunstige periode om dit onderzoek uit te voeren, doordat de volwassen wantsen dan actief opzoek gaan naar beschutte plekken om te overwinteren. Je vindt deze diertjes dan in de meeste gevallen op de muren en gevels van het huis.
Ontdek het beestje
De bruingemarmerde schildwants lijkt enorm veel op de grauwe schildwants, die wél in Nederland bekend is. Winkler adviseert u om het beestje niet met de blote handen aan te raken, maar hem met een potje of buisje te vangen. De stinkwants kan met zijn klieren, wanneer hij zich bedreigd voelt, een stinkende vloeistof afgeven. Deze vloeistof is niet schadelijk voor de mens, maar u zit dan wél de hele dag met een onaangename geur aan uw handen.