Waarom wormen zo nuttig zijn

Getty Images

Wormen, vieze slijmerige beestjes die we het liefst buiten de deur houden. Maar ze zijn ook heel nuttig om zelf compost te maken. Hoe? Door een wormenhotel te beginnen.

Er zitten verschillende voordelen aan het zelf maken van compost. Je bespaart geld en je kunt de compost gebruiken om de bodem in je tuin te verbeteren. En het is een milieuvriendelijke manier om te composteren, want alles wat je zelf composteert, hoeft niet opgehaald te worden. En je hoeft niet eens een grote composthoop te hebben: je kunt een wormenhotel ook op je dakterras en balkon aanleggen. Of de manier van composteren zelf beter is voor het milieu, is volgens Milieu Centraal niet bekend.

Het begin: de wormenbak

Zogenaamde wormenbakken zijn kant-en-klaar te koop. Maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf maken van een drietal emmers of plastic bakken met een deksel.

  1. Boor gaten van ongeveer 6 mm in de bodem van twee emmers of bakken. Houd ongeveer 2 cm tussen de gaten aan. Twee van de drie bakken krijgen gaten, maar de derde moet heel blijven.
  2. In het deksel boor je eveneens gaten, maar dit keer met zo’n 5 cm ertussen. Bevestig met behulp van bijvoorbeeld kleefband een stuk gaas op de deksel om fruitvliegjes en ander ongedierte buiten te houden.
  3. Plaats de eerste emmer of bak met gaatjes in de emmer of bak die geen gaten heeft.
  4. Vul de bak met grotendeels verteerde compost waar compostwormen in zitten. Je hebt ongeveer vijftig compostwormen nodig. Deze zijn te krijgen bij wormenkwekerijen.
  5. Plaats de laatste emmer of bak bovenop de andere twee en vul deze met fruit- en groenteafval en koffieprut. Hoe kleiner het afval, hoe sneller het verteren door de wormen gaat.

Zo werkt het

De compostwormen kruipen door de gaatjes naar de bovenste bak en eten het afval. Daarna scheiden ze een vloeistof uit die via de gaatjes in de bakken in de onderste opvangemmer of -bak druppelt. Deze vloeistof kun je in een verhouding van een op tien mengen met water om een vloeibare meststof te krijgen.

Na enkele maanden verwissel je de compostbak met de afvalbak. De wormen kruipen dan naar de afvalbak. Zorg dat alle wormen naar de afvalbak – die nu dus onder de compostbak zit en die functie ook overneemt – gegaan zijn en verplaats het grove materiaal van de compostbak naar de afvalbak. Wat er overblijft in de compostbak kun je mengen met potgrond. Daarna vul je de compostbak – die nu dus boven zit en als afvalbak gebruikt wordt – met fruit- en groenteafval om het proces opnieuw te laten beginnen.

Geef de wormen regelmatig ‘nieuw’ afval om te eten, maar pas op dat je niet te veel in een keer in de bak doet. En combineer fruit- en groenteafval met koffieprut en papiersnippers. Dit mengsel mag niet te droog of te nat zijn: het moet vochtig zijn.

Dit mag niet in de wormenbak

  • Gekookte etensresten.
  • Brood en broodproducten.
  • Vlees en vis.
  • Gebak.
  • Vetten en boter.
  • Grof tuinafval.
  • Koffiepads en theezakjes.

Bron: Tuinadvies

Auteur