Het verschil tussen een zilvervisje en papiervisje
U bent ze vast weleens tegengekomen: zilvervisjes. Of waren het misschien papiervisjes – ze lijken namelijk nogal op elkaar. Voor de gezondheid zijn ze niet schadelijk, maar u kunt er wel flink de kriebels van krijgen. Daarom: dertien tips om zilvervisjes en papiervisjes buiten de deur te zetten én te houden.
Wist u dat zilvervisjes wel 20 eitjes per dag leggen en ze twee à drie jaar oud kunnen worden? Gelukkig zijn er een paar manieren om ze te bestrijden.
Is het een zilvervisje of papiervisje?
Het verschil tussen een zilvervisje en een papiervisje is lastig te zien. Het kleurverschil is minimaal: het zilvervisje is – weinig verbazingwekkend – zilverkleurig, terwijl het papiervisje iets lichter grijs is en wat spikkels op de schubben heeft. Zilvervisjes zijn ongeveer 7 tot 12 mm lang, papiervisjes meten zo’n 15 mm. Verder zijn de voelsprieten van het papiervisje net zo lang als het insect zelf, terwijl die van het zilvervisje wat korter zijn.
Het misschien wel belangrijkste verschil zit ‘m in de favoriete leefomgeving: heel kort door de bocht gesteld komt u het zilvervisje tegen in de badkamer tegen terwijl het papiervisje liever in de boekenkast woont. Het papiervisje kan zo’n acht jaar oud worden, het zilvervisje ongeveer drie jaar.
Zo houd je ze buiten
- Boeken van de bibliotheek eerst even goed uitkloppen voor u ze mee naar binnen neemt.
- Verzamel oud papier liever niet in huis, maar buiten of in de schuur of garage.
- Gaat u behangen, zorg er dan voor dat u dat naadloos doet, want papiervisjes zijn dol op loszittende stukjes behang.
- Staan de boekenkasten op een warme plaats, controleer dan met enige regelmaat of er geen vreetschade is. Datzelfde kunt u doen bij schilderijen en achter boekenplanken.
- De papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door het huis, het is dus zaak die goed dicht te kitten.
Houd het droog
- De eerste en meteen ook belangrijkste maatregel tegen zilvervisjes en papiervisjes is ventilatie: vocht mag geen kans krijgen. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld het ventileren van de badkamer na het douchen. En beschikt uw huis over een vochtige kelder, plaats daar dan een vochtvreter. Bij een vochtige kelder en/of kruipruimte is ook goede vloerisolatie het overwegen waard.
- Zilvervisjes en papiervisjes zijn vaak in nieuwbouwwoningen te vinden: bouwvocht in het cement en beton oefent namelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ze uit. Door goed te ventileren en in verschillende ruimtes een vochtvreter te plaatsen, kunt u de luchtvochtigheid naar beneden brengen.
- Zilvervisjes gaan dood als de luchtvochtigheid onder de 50 procent komt. Hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid minstens een maand 75 procent of hoger bedraagt. Heeft u veel last van zilvervisjes, koop dan een hygrometer om de luchtvochtigheid op verschillende plekken in huis te monitoren. Zo komt u erachter waar het vochtprobleem zit en kunt u er iets aan doen.
Houd het koel
- Papiervisjes houden van warmte: de zolder met zijn warme cv-ketel is dan ook een ideale leefomgeving. Als de papiervisjes geluk hebben, heeft u daar ook nog wel een paar kartonnen dozen met boeken staan – warmte én voedsel: het kán niet beter. Berg dus boeken en andere paperassen op zolder op in afsluitbare plastic boxen.
- Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer. Overigens kunnen de beestjes zo’n honderd dagen zonder voedsel; lage temperaturen zorgen er dus vooral voor een klein aantal papiervisjes niet in een plaag verandert.
- Zorg ervoor dat cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen, goed geïsoleerd zijn zodat het ook in die ruimtes niet te warm wordt.
Als het toch een plaag dreigt te worden…
- Een huismiddeltje om zilvervisjes te vangen, is ’s avonds een doorgesneden aardappel in een half geopend plastic zakje neer te leggen; ’s morgens dichtknopen en weggooien. Papiervisjes vangt u helaas niet met zo’n aardappel.
- Geurblokjes van natuurlijke etherische olie zijn giftig voor zilvervisjes. Ze raken hun reukvermogen kwijt waardoor ze geen voedsel en partners kunnen vinden om zich voort te planten. Etherische oliën waarvan zilvervisjes niet lijken te houden, zijn bijvoorbeeld rozemarijn, citroengeranium, citroen-eucalyptus en Spaanse salie. U kunt een paar druppels aanbrengen waar u ze vaak ziet.
- Er zijn ook nog verschillende chemische middelen te koop waarmee u de zilvervisjes en papiervisjes bestrijdt. Let wel op: de actieve stof van dit type middelen is vaak giftig voor bijen, andere insecten en vissen. Heeft u vissen, dek dan hun kom of aquarium goed af voor u met zo'n bestrijdingsmiddel aan de slag gaat.
Wanneer u een echte plaag van zilvervisjes of papiervisjes heeft, rest u weinig anders dan een professionele bestrijder in te huren. Denk er dan ook aan de buren in te lichten: deze razendsnelle insecten laten zich in de meeste gevallen niet door een muur of een voordeur tegenhouden.
- Milieu Centraal