Vooral over de selectiefpolis ook wel budgetpolis genoemd die veel zorgverzekeraars dit jaar aanbieden, bestaan veel misvattingen. Dit blijkt uit het jaarlijkse Zorgverzekering-onderzoek van hoyhoy.nl (voorheen verzekeringssite.nl).
Het verschil tussen de goedkoopste selectiefpolis (budgetpolis) en de duurste restitutiepolis is €33,61 per maand. Toch kozen in 2014 slechts 30.000 van de 1,1 miljoen overstappers voor een budgetpolis. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders nooit vrijwillig naar zo’n zorgverzekering met meer zorgsturing over wil stappen, ongeacht een eventuele besparing die dat oplevert.
Misvattingen
De redenen waarom mensen niet willen overstappen naar een budgetpolis zijn vaak misvattingen. Een derde van hen wil geen budgetpolis omdat men denkt met een dergelijke polis bij een spoedgeval niet naar elk ziekenhuis te mogen. 21,5 denkt dat ze niet meer naar hun eigen huisarts zouden mogen. Nog eens ruim 20 procent denkt dat met een budgetpolis de kwaliteit van zorg slechter is.
Welke basisverzekering je ook afsluit, bij spoedeisende hulp mag je naar elk ziekenhuis en de keuze voor de huisarts is altijd vrij. Het ‘selectieve’ zit in de geplande zorg, die door verzekeraars bij gespecialiseerde instellingen van hoge kwaliteit wordt ingekocht. Het gaat vaak om een beperkt aantal zorggebieden. Wie het niet erg vindt om hiervoor soms verder te reizen, kan op de basisverzekering veel geld besparen. Ook is het van belang te weten dat de kwaliteit van zorg bij een selectieve polis niet minder is.