Fiscus moet schade extra huurverhoging vergoeden

Getty Images

De Belastingdienst moet een huurder een schadevergoeding betalen omdat van 2013 tot en met april 2016 inkomensgegevens zijn verstrekt aan de verhuurder, hoewel daar geen wettelijk basis voor was. De Belastingdienst heeft daarmee de geheimhoudingsplicht geschonden en de huurder ondervond daar financieel nadeel van, omdat de verhuurder de huur extra heeft verhoogd.

Dit blijkt uit een rechterlijke uitspraak. Het juridisch fonds van de Woonbond stond de huurder bij. Eerder voerde de Woonbond een collectieve rechtszaak tegen Belastingdienst en verhuurders over het verstrekken van inkomensgegevens, maar de rechter verklaarde de Woonbond niet ontvankelijk.

In deze individuele zaak oordeelt de rechtbank dat de Belastingdienst vanaf 2013 tot april 2016 geen gegevens had mogen verstrekken. Een wetswijziging in april 2016 maakte het verstrekken van inkomensgegevens wel mogelijk.

 

Schadeclaimen

Huurders die in deze periode inkomensafhankelijke huurverhoging hebben betaald, kunnen een schadevergoeding bij de Belastingdienst eisen. De Woonbond heeft een modelbrief gemaakt en een excelbestand om de hoogte van de schade uit te rekenen. Huurders die in 2013 een inkomensafhankelijke huurverhoging kregen, moeten de brief voor 1 juli versturen, omdat zij hiermee de verjaring stuiten. Een dergelijke vordering verjaart na vijf jaar.

Bron: woonbond

Auteur