Kies de juiste autoverzekering

Getty Images

Bij autorijden hoort onvermijdelijk een autoverzekering. Maar niet iedere verzekering is even goed geschikt voor uw situatie. Alert zijn bij het kiezen, kan u geld en frustratie besparen.

WA, WA+ of Allrisk

Het eerste waar u op moet letten, is de dekking van de autoverzekering. Die bepaalt wat er vergoed wordt en bij welke omstandigheden. Er zijn drie mogelijkheden:

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

Deze dekking is verplicht. Zonder WA mag u de weg niet op met uw auto. Voor een WA-verzekering betaalt u de laagste premie, maar u krijgt ook het minst vergoed bij een schade. Alleen de schade die u aan een andere auto en/of bestuurder toebrengt, is gedekt. Voor schade aan uw eigen auto krijgt u niets. Over het algemeen is dit een geschikte verzekering voor auto’s van 10 jaar en ouder.

WA + beperkt casco (WA+)

Als u naast schade bij anderen ook bepaalde schade bij uw eigen auto wilt verzekeren. Bij deze verzekering worden sommige soorten schade aan uw eigen auto vergoed, zoals ruitschade en schade veroorzaakt door natuurlijke oorzaken, diefstal, inbraak en joyriding. Deze verzekering is populair bij auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud.

WA + volledig casco (Allrisk)

De meest complete verzekering voor een auto. Naast de standaardvergoedingen van een WA+ verzekering, krijgt u als extra ook dekking van schade door vandalisme en het belangrijkst: schade die u zelf veroorzaakt, zoals bij een ongeluk. Dit type verzekering is aan te raden bij nieuwe auto’s tussen de 0 en 6 jaar oud. De premie bij dit type verzekering is veruit het hoogst.

Autoleeftijd

Hoewel de leeftijd van een auto dus een belangrijke rol speelt bij de keuze van de juiste verzekering, is de actuele waarde eigenlijk nog wat belangrijker. Heeft u bijvoorbeeld een auto waaraan veel vernieuwd is, dan is het de moeite waard om langer een WA+ of Allrisk verzekering aan te houden. Hetzelfde geldt voor een auto waarvan de dagwaarde langer op een hoog peil blijft. Dat verschilt per merk en type. Het is daarom verstandig de dagwaarde te controleren voor het afsluiten van een nieuwe verzekering. Zoek op internet naar dagwaarde auto of koerslijst auto voor meer informatie.

Kilometers

Het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, heeft vaak ook invloed op de verzekeringspremie. Bij de meeste verzekeringen werkt dat nogal ongenuanceerd. Er is gewoonlijk een grens van zoveel kilometer per jaar. Zit u daarboven dan betaalt u bijvoorbeeld 45 euro per maand. Zit u eronder, dan kost het u 35 euro. Leuk natuurlijk, maar u betaalt altijd nog wel een vast bedrag, of u nou 100 of 500 kilometer per maand rijdt.
Er zijn heel wat mensen die bijvoorbeeld na hun pensioen een stuk minder met hun auto rijden of mensen die een tweede auto hebben die alleen voor korte ritjes wordt gebruikt. In die gevallen kan een verzekering die echt afrekent per gereden kilometers voordelig uitpakken. Dit type verzekering is te vergelijken met een prepaid telefoonabonnement. U koopt dan bijvoorbeeld verzekeringsdekking voor 1000 kilometer met een bepaald premiebedrag. Het aantal kilometer dat u rijdt wordt bijgehouden met een kastje in uw auto.

Extra verzekeringen

Behalve de basisverzekering voor uw auto kunt u ook nog allerlei extra verzekeringen afsluiten. Dat kost u natuurlijk extra premie per maand, maar sommige aanvullende verzekeringen kunnen de moeite waard zijn:

  • Een bekende extra verzekering bij auto’s is de inzittendenverzekering. Hierbij wordt een bedrag uitgekeerd als u en andere personen in de auto blijvend invalide raken of overlijden bij een ongeluk. Omdat dit een vast bedrag is dat niet altijd de werkelijke kosten dekt, is een schadeverzekering voor inzittenden een betere keuze. Die vergoedt namelijk wel de reële kosten.
  • Een verkeers- of verhaalsrechtsbijstandsverzekering vergoedt de juridische kosten na een ongeluk, bijvoorbeeld bij geschillen over letsel- of andere schade.
  • Vervangend vervoer is soms ook een extra mogelijkheid. Dat kan vooral van pas komen als u uw auto veel nodig heeft of op reis bent buiten Nederland.
  • Heeft u allerlei extra accessoires aan uw auto toegevoegd die de standaard cascodekking te boven gaan, dan kan een extra accessoireverzekering de moeite waard zijn.
  • Tot slot zijn er ook nog no-claimbeschermers. Hiermee kunt u, meestal een keer per jaar, schade claimen zonder dat u meer premie hoeft te gaan betalen.

Het is altijd goed bij aanvullende autoverzekeringen erop te letten dat deze niet al worden gedekt door een andere verzekering, bijvoorbeeld een reisverzekering of een gewone rechtsbijstandsverzekering. Dubbel verzekeren is tenslotte zonde van het geld.

Schadevrije jaren

Het aantal jaren dat u rond heeft gereden zonder een schade te claimen, staan bekend als schadevrije jaren. Des te meer schadevrije jaren, des te minder premie u betaalt. Hoeveel dat scheelt, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Dus het is ook de moeite waard hierbij te kijken bij het kiezen van de verzekering. U vindt deze info terug in de bonus-malustabel of -ladder.

Hoeveel schadevrije jaren u heeft, staat op de polis bij uw huidige autoverzekering en kunt ook eventueel opvragen bij uw verzekeringsmaatschappij. Heeft u al een poosje geen autoverzekering, dan zijn deze gegevens op te vragen bij de Roy-data gegevensbank. Let op: als u langer dan drie jaar geen autoverzekering heeft, vervallen gewoonlijk alle schadevrije jaren en moet u weer opnieuw beginnen.

Postcode

Waar u woont is ook van belang bij het kiezen van een autoverzekering. Verzekeraars kijken aan de hand van uw postcode naar uw woonomgeving om voor een deel de premie te bepalen. In gebieden waar meer schade wordt verwacht door bijvoorbeeld autodiefstal, betaalt u meer premie. Heeft u een goed alarm in uw auto, dan is de premie vaak juist weer lager.

Tot slot

Voor het afsluiten van een autoverzekering is het altijd belangrijk eerst goed de voorwaarden door te lezen. Sommige verzekeringen zien er gunstig uit wat betreft premie, maar hebben minder gunstige voorwaarden of een hoog eigen risico. En het is natuurlijk belangrijk dat u de vergoeding krijgt die u wilt als het toch een keertje misgaat met uw auto.