Natuurlijk wil je zorgen dat je camper goed beveiligd is, zodat je zorgeloos kunt genieten van je vakantietrip! In dit artikel delen we de beste tips om de camper optimaal te beveiligen, zodat je met een gerust hart op pad kunt.
1. Kies een veilige camperplaats
Een goede beveiliging begint al bij het kiezen van een geschikte camperplaats. Let hierbij op de volgende zaken:
- Is de camperplaats omheind en alleen toegankelijk voor campergasten?
- Is er 24/7 toezicht of camerabewaking aanwezig?
- Oogt de omgeving veilig en rustig?
- Zijn er voldoende verlichte paden en wegen op de camperplaats?
Doe vooraf goed onderzoek en lees beoordelingen van andere camperaars over de veiligheid van de beoogde camperplaats. Liever iets meer betalen voor een beveiligde plek dan achteraf spijt krijgen.
2. Installeer een alarmsysteem
Een alarmsysteem is een must voor iedere camper. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen verkrijgbaar:
- Standaard autoalarm: gaat af bij inbraak via portieren of kofferruimte. Sommige systemen hebben ook een hellingsensor die het alarm activeert als de camper wordt opgetild of weggesleept.
- Camper specifiek alarm: naast inbraakdetectie ook voorzien van een binnenbewegingsmelder die afgaat bij beweging in de camper. Zo word je gewaarschuwd als er toch iemand binnen weet te komen.
- Camper track & trace: geavanceerd GPS volgsysteem waarmee je altijd kunt zien waar je camper zich bevindt. Handig om je camper op afstand in de gaten te houden.
Kies een alarmsysteem dat aansluit bij jouw wensen en budget. Laat het bij voorkeur inbouwen door een erkend installateur voor de beste werking en garantie.
3. Beveilig ramen en deuren
Zwakke plekken van een camper zijn de ramen en deuren. Hier kun je extra maatregelen treffen:
- Plaats stevige sloten op de camperdeuren, bij voorkeur met een keurmerk zoals SCM of ART.
- Voorzie ramen en dakluiken van sloten aan de binnenzijde, zodat ze niet van buitenaf te openen zijn.
- Plaats desgewenst tralies of roosters voor de ramen aan de binnenkant. Zo creëer je een extra barrière tegen inbrekers.
- Plak één-weg folie op de ramen. Zo kun jij naar buiten kijken maar voorkom je inkijk van buitenaf.
Controleer regelmatig of alle sloten nog goed werken en vervang ze tijdig als ze verouderd of defect raken.
4. Installeer een kluis
Berg waardevolle spullen zoals geld, sieraden en paspoorten op in een kluis. Kies voor een vast te verankeren exemplaar en plaats deze uit het zicht, bijvoorbeeld in een kast of onder een bed. Noteer ook altijd de nummers van je waardevolle bezittingen en bankpassen. Mocht er toch iets gestolen worden, dan kun je dit makkelijker aangeven.
5. Markeer je camper
Laat je camper graveren met je kenteken op de ruiten en onderdelen. Of plaats opvallende stickers met teksten als 'Beveiligd Voertuig'. Dieven zullen hierdoor minder snel je camper als doelwit zien. Een gegraveerde camper is namelijk moeilijker door te verkopen. Noteer ook altijd het chassisnummer (VIN) van je camper. Dit heb je nodig als je aangifte moet doen van diefstal.
6. Haal kostbare spullen uit het zicht
Laat geen kostbare spullen zoals camera's, laptops of navigatiesystemen zichtbaar achter in je camper. Berg deze goed op als je de camper verlaat of leg er een kleed overheen. Uit het oog is uit het hart! Haal ook altijd je radio-front los en neem deze mee. Een lege houder nodigt minder uit tot inbraak dan een compleet systeem.
7. Zet je camper goed op slot
Een open deur is natuurlijk een uitnodiging voor ongewenst bezoek. Dus check altijd even of je alle deuren en ramen goed hebt afgesloten voordat je vertrekt. Activeer ook je alarminstallatie als je de camper voor langere tijd verlaat. En draai voor de zekerheid ook het stuurslot op slot.
8. Sluit een goede verzekering af
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk gebeuren dat er toch iets misgaat. Zorg daarom dat je een goede camperverzekering hebt, inclusief pechhulp in het buitenland. Kijk goed welke zaken precies gedekt zijn en welk eigen risico je hebt. Bewaar bonnetjes van kostbare aankopen en maak foto's van de inboedel. Zo kun je achteraf aantonen wat je bezittingen waard waren.
Voorkomen is beter dan genezen! Wacht dus niet tot het te laat is, maar neem op tijd de nodige beveiligingsmaatregelen.