Mijn fysiotherapeut heeft mij (84 jaar) aangeraden ook vitamine B12 te gebruiken voor stijfheid in mijn kuiten. Ik heb hiervoor maandenlang fysiotherapie met elektrotherapie gehad zonder veel resultaat. Volgens hem komt dit door mijn leeftijd. Heeft het zin om door te gaan met genoemde fysiotherapie, zijn er ook andere behandelingen mogelijk en is het wenselijk B12 te gebruiken?
Jaap Draijer
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
Over de fysiotherapie kunnen we volgens mij kort zijn: als het niet helpt, kunt u er net zo goed mee stoppen. Van elektrotherapie is de werkzaamheid nooit bewezen, het zou me dus niet echt verbazen als ook dat niet hielp.
Vitamine B12 is een lastiger verhaal. Veel ouderen hebben inderdaad lage spiegels vitamine B12 in hun bloed. Vaak gaat het om wat men ‘laag-normaal’ noemt: het valt nog net binnen de normale waarden (150 tot 800 pmol/l) maar houdt niet over. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat een kwart van de ouderen te lage spiegels heeft.
Het vervelende is dat dit meestal wordt veroorzaakt door een gebrek aan ‘intrinsic factor’. De maag maakt een eiwitsuikerverbinding die zich vasthecht aan het vitamine B12 en waarna het als complex in de 12-vingerige darm wordt opgenomen. Wie een slecht functionerende maag heeft, wat bij ouderen vaak voorkomt, neemt het niet op.
Het probleem is dus niet op te heffen door een tabletje te nemen: je zult het moeten inspuiten en wel enige maanden achtereen voor je effect kunt verwachten, als je dat al kunt verwachten. Veel huisartsen vinden het maar onzin om dat te proberen. Medici hebben namelijk geleerd dat het belangrijkste verschijnsel van vitamine B gebrek bloedarmoede is.
Er zijn echter ook berichten dat je allerlei andere klachten kunt krijgen voordat je bloedarmoede hebt. Op het internet zijn verhalen te vinden van mensen die geweldig zouden zijn opgeknapt na het gebruik van vitamine B12. Of dit waar is, of het werkelijk werd veroorzaakt door vitamine B12 en of er niet voor ieder jubelverhaal een heleboel verhalen bestaan van mensen bij wie het niets heeft geholpen: ik weet het niet.
U zou het met uw huisarts kunnen overleggen. U zou ieder geval kunnen beginnen met uw bloedspiegel te bepalen. Is deze hoog, dan weet u dat het geen zin heeft. Is hij beneden de normale waarden dan moet u zeker worden behandeld. Tot ongeveer 300 pmol/l zou een gebied zijn waar discussie mogelijk is. Dat zou ik verder overleggen met uw huisarts.
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!