In drie stappen naar voeten die gezien mogen worden

Getty Images

Hoera de zon! Heerlijk, dat blotevoetenweer. Maar dan moeten ze er natuurlijk wel fris, gezond en mooi uitzien.

De paden op, de lanen in... Lopen is gezond, maar niet altijd lekker. Pedicures schatten dat zo’n 70 procent van de 50-plussers last heeft van voetklachten, zoals eelt of kalknagels. Veel van hen durven hun voeten niet aan de buitenwereld te tonen. En dat terwijl de meeste problemen met de juiste verzorging prima te verhelpen of zelfs te voorkomen zijn. Wat zijn de meest voorkomende boosdoeners en hoe pakt u ze aan? In drie stappen op weg naar mooie zomervoeten.[ITEMADVERTORIAL]

Een zachte huid

Een perzikhuidje op de voeten – het kan, ook als je geen baby meer bent. Eelt onder de voet of aan de hiel kan pijnlijk en branderig aanvoelen. Een dikke eeltlaag vermindert bovendien het gevoel in de voet.

Hoe voorkomt u het?
Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving. U kunt dat voorkomen door goed passende schoenen te dragen en uw voeten regelmatig rust te gunnen.  Wat kunt u eraan doen? Er zijn speciale voetvijlen te koop waarmee u het eelt op uw voeten kunt bijvijlen. Zorg er verder voor dat uw voeten goed vet blijven.

Mooie gave hielen

Zelf moet je je in vreemde bochten wringen om ze te zien, maar in sandalen geef je je hielen aan de buitenwereld bloot. Kloven en barsten kunnen zeer pijnlijk zijn. Bovendien bestaat de kans dat ze gaan ontsteken.

Hoe voorkomt u ze?
Kloven op de hielen ontstaan als eelt erg droog is, bijvoorbeeld doordat u veel op blote voeten loopt. Het belangrijkste advies: houd de huid goed vet. Zie verder ook onder ‘eelt’.

Wat kunt u eraan doen?
Er zijn verschillende soorten klovenzalf op de markt. Bij regelmatig gebruik krijgt de huid zijn natuurlijke elasticiteit terug en worden huidscheurtjes en kloofjes voorkomen.

Verzorgde nagels

Sommigen zweren bij puur natuur, anderen lakken ze vuurrood. Maar dan moeten de nagels wel mooi glad zijn. Een kalknagel is een sterk verdikte nagel, met een witte of geelachtige verkleuring. Kalknagels kunnen ontstaan door ouderdom, medicijngebruik, eczeem of voetschimmel. In het laatste geval is er eigenlijk sprake van een schimmelnagel, die je bestrijdt door voetschimmel aan te pakken (Vraag daarover advies aan uw huisarts).

Hoe voorkomt u ze?
Er zijn zelfzorgmiddelen die helpen de nagels elastisch te houden. De meest voorkomende infectiebronnen van voetschimmel zijn het zwembad, de sporthaldouche en de sauna. Draag daar altijd slippers. Was uw voeten na thuiskomst zorgvuldig.

Wat kunt u eraan doen?
In het geval van voetschimmel is het belangrijk uw voeten altijd goed af te drogen. Draag sokken van absorberend materiaal (katoen of wol) en ademende schoenen. Voetschimmel wordt bestreden met antischimmelzalf of -pillen (antimycoticum), voorgeschreven door de huisarts. Daarnaast moeten alle schoenen worden behandeld met een schimmeldodend poeder.

Voorkomen is beter dan genezen

Voetklachten zijn over het algemeen te voorkomen door uw voeten goed te verzorgen. Dat betekent: een goede hygiëne, passende schoenen en voeten regelmatig insmeren voor een zachte en soepele huid. Aandacht en geld besteden aan gezichts- en handverzorging vinden we heel normaal, maar onze voeten slaan we vaak over. En dat terwijl ze dagelijks zwaar worden belast! Bovendien: door ze goed te behandelen, voelen voeten niet alleen lekkerder aan, ze zien er ook veel beter uit. Zo wandelt u vol vertrouwen de zomer in.

Hoe vind ik de juiste pedicure?

Het is verstandig om met voetklachten naar een pedicure te gaan. Zij kan u behandelen, maar ook advies geven. Kies voor een van de ruim 12.000 pedicures die zijn aangesloten bij de branchevereniging ProVoet. Zij hebben een erkend diploma en worden regelmatig bijgeschoold. Op de website www.provoet.nl vindt u een erkende pedicure bij u in de buurt. Een behandeling bij een pedicure wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar, tenzij er een medische oorzaak van de voetproblemen is (bijvoorbeeld diabetes of reuma).

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine