Wandelen in de kou is hartstikke gezond: het is goed voor je hart en bloedvaten, voor je nachtrust en voor een beter humeur. Genoeg redenen om even naar buiten te gaan en te genieten van de winterse natuur in Nederland. Wij geven tien tips voor prachtige routes in de winter waar je – ook tijdens de lockdown – kan gaan wandelen.
De routebeschrijvingen zijn te vinden op Wandelzoekpagina en Natuurmonumenten.
- Herkenbosscherheide-tocht, Herkenbosch, Limburg, 18 km
Een tocht die start met een gevarieerd landschap met grasweiden, akkers, bossen en op enkele plaatsen hoogteverschillen. Daarna ga je door naar de Herkenbosscher heide, een prachtig landschap in de winter. Je kruist twee keer de IJzeren Rijn, een buiten gebruik geraakte spoorlijn.
- Veluwetocht langs de Loenense Waterval, Gelderland, 4,3 km
Een afwisselende wandelroute op de overgang van de oostelijke stuwwal van de Veluwe naar de IJsselvallei. Je wandelt in de omgeving van zorgboerderij de Groote Modderkolk door bos, een halfopen landschap en langs de Loenense Waterval – de hoogste waterval van Nederland.
- Onverhard wandelen, Eastermar, Friesland, 12 km
Een wonderschone wandeling op onverharde paden in een bijzonder landschap rond Eastermar. Hier zijn nog relatief veel houtsingels en houtwallen te zien. Tijdens deze route zie je er meer dan op iedere andere plek in de Noordelijke Friese Wouden: een echt houtwallenwalhalla.
- Wandelroute Kaapse Bossen, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht, 5,05 km
Wandel vijf kilometer over lanen en bospaadjes in de Kaapse Bossen bij Doorn. Je komt onderweg allerlei vogels, paddenstoelen en planten tegen. Kortom: een ontdekking van de natuur van de Kaapse Bossen. Vanaf uitkijktoren de Kaap kun je het winterlandschap vanaf boven bekijken.
- Trage tocht Frederiksoord, Drenthe, 13 km
De wandelroute begint in het Sterrenbos en loopt verder over een smal paadje en over brede eikenlanen tussen de velden. Je wandelt op de rand van bos en boerenland. Bekijk onderweg de bijzondere gebouwen die herinneren aan de tijd van de Koloniën van Weldadigheid: uit het hele land werden daar grote aantallen mensen en families in armoede naartoe gestuurd om aan landbouw te doen, naar school te gaan en discipline aan te leren.
- Wandelroute De Koploper in de duinen van Goeree (deel 1), Zuid-Holland, 10,8 km
Dit is het eerste deel van een wandelroute van twintig kilometer. Tijdens de wandeling kun je lekker uitwaaien in de koude wind aan de kust van Zuid-Holland. Ontdek de bloemrijke duinvalleien, brede stranden en schorren vol vogels terwijl je door duinen, langs het strand en door het bos loopt.
- Staatsbossen van Sint Anthonis, Noord-Brabant, 17 km
Een wandeling rondom de Staatsbossen van Sint Anthonis, ook wel Sint Tunnis. Je wandelt door allerlei gebieden: het centrum, een heuvelkampad, heidevelden met Schotse Hooglanders, een sparrenbos en een loofbos. Onderweg kom je een grote betonnen bunker tegen.
- Wandelen in natuurgebied Buurserzand, bij Haaksbergen, Overijssel, 5,2 km
Bij de naam Buurserzand verwacht je waarschijnlijk een droog en kaal stuifzandgebied, maar het is juist een opvallend nat natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen. De route biedt een afwisseling van open heidevlakten, grasvlaken en bosjes. Bij de uitzichtpunten Rietschot en Steenhaarplassen kun je heerlijk uitrusten en genieten van het uitzicht.
- De bosrijke duinen van Santpoort, Noord-Holland, 16 km
De eerste vijf kilometer van de wandeling gaan door de bosrijke rand van de duinen. Hier vind je knoestige oude bomen, picknickveldjes, een flink naaldbos en een mooi duinmeertje. Daarna volgt een flink stuk door duinvegetatie afgewisseld met kleine bosjes. Een prachtig gezicht in de winter.
- De eeuwenoude binnenstad van Middelburg, Zeeland, 8 km
Vanaf het station maak je een wandeling langs de haven naar de eeuwenoude binnenstad. Daarmee wandel je door pittoreske steegjes en straatjes die vrij zijn van verkeer. Onderweg kom je prachtige parkjes en oude vestingwallen met molens tegen. Afwisselender kan het niet!