Aan de wandel

Getty Images

Het reistempo is langzamer, je hebt snel contact met mensen en je bereikt plekken in de natuur waar je anders niet kunt komen. Zo leuk is een wandelvakantie!

Zo start je met wandelen

Wandelen is fijn en goed voor de gezondheid, maar hoe begin je? Start met een blokje om, bijvoorbeeld ’s avonds na het eten. Draag schoenen waarop je lekker loopt. Zodra je meer dan vijf kilometer loopt, kun je je laten adviseren voor goede wandelschoenen. Het is verstandig om meteen naadloze sokken van (merino)wol te kopen. Die voeren vocht af en geven minder wrijving.

Bouw de tijd die je loopt langzaam op, luister naar je lichaam en geef het voldoende tijd om te herstellen. Overleg bij twijfel met huisarts of fysiotherapeut. Op een gegeven moment kun je langere wandelingen maken. Je kunt dan zelf op pad, maar er zijn ook georganiseerde wandelingen, zoals de City Light Walks en ­Fjoertoeren (op verschillende plekken in Nederland), waarbij je al wandelend langs lichtkunst of licht- en vuurbakens komt. 

Wanda Catsman schreef een wandeltraining voor starters, kijk op: www.wandawandelt.nl

Weetje: Vijf keer per week een half uur wandelen vermindert de kans op hart- en vaatziekten.  Bron: Hartstichting.

5 mooiste dagwandelingen

  ver weg…

  • Sentiero degli Dei (het Godenpad) in Italië: langs de romantische Amalfikust (ongeveer 10 km).
  • De route langs de rivier Restonica op Corsica: van Bergerie de Grotelle naar Lac de Melo of Lac de Capitello door kloven, over bergtoppen en langs meertjes (2,5 tot 4 uur).
  • De Tongariro Crossing (19 km) in Nieuw-Zeeland: voor ervaren wandelaars, op grote hoogte langs gletsjers en bergmeren.
  • White Rocks in Vermont: een pittige klim tussen de naaldbomen (7,5 km). Onderdeel van de Appalachian Trail.
  • Mirador Las Torres (17 km): door de Ascencio-vallei in Chili met aan het eind uitzicht op de rotstorens van Torres del Paine. Onderdeel van de driedaagse W-Route.

…en wat dichter bij huis

  •  Het Tecklenburger Bergpfad (10,5 km) in Duitsland gaat door het Teutoburgerwoud en begint in het vakwerkstadje ­Tecklenburg (2,5 uur rijden van Utrecht).
  •  De rondwandeling Esch-sur-Sûre 1 (8,8 km) in Luxemburg volgt de beboste vallei van de rivier Sûre (3,5 uur rijden van Utrecht).
  •  De wandeling Semois en zijbeken (17 km) begint in het Waalse dorp Orchimont en gaat langs de steile flanken van de rivier de Semois (3,5 uur rijden van Utrecht).

Tonni ging op pelgrimstocht: 

‘Elke dag complete vrijheid’

Getty Images

Tonni Commandeur (71) uit Alkmaar liep in twee etappes de legendarische ‘Camino’ naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje. De eerste keer met een oud-collega vanaf de Franse Pyreneeën, het jaar erna alleen. “Ik had een gevoel van complete vrijheid en voelde blijdschap om gewone dingen. Een comfortabel bed of een leuk terras voor een kop koffie. Je voert al snel diepe gesprekken, mijn oud-collega is daardoor een goede vriendin van me geworden. Onderweg ontmoet je mensen vanuit de hele wereld. De natuur is spectaculair en ’s avonds zit je lekker aan de tapas of kook je met andere pelgrims in een herberg.”

TIP: Andere pelgrimroutes zijn het Olavspad in Noorwegen en de Via Francigena in Italië.

Top 7 meest geliefde wandellanden

  1. Duitsland
  2. Oostenrijk
  3. Frankrijk
  4. Spanje
  5. België 
  6. Groot-Brittannië
  7. Portugal

Bron: NBTC-NIPO 2017.

Back to school

Bijzondere wandelplekken zijn de campussen van Nederlandse universiteiten. Auteur Paul Kurstjens liep over dertien universiteitsterreinen en ontdekte hoe toegankelijk de tuinen, bibliotheken en cafés zijn. De gids Wandelen naar de campus (€16,95) is verkrijgbaar via www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Samen de paden op: makkelijk en gezellig

Tijdens een georganiseerde wandelvakantie hoef je niets te regelen. Je trekt ’s ochtends je wandelschoenen aan en begint te lopen. Zo organiseert Djoser een bijzondere reis naar Georgië (bekend geworden in het tv-programma Wie is de Mol?) waarbij je de vulkanen, watervallen en bossen van het Kaukasusgebergte ontdekt. En met SNP Natuur­reizen kun je naar Schotland, waar je per trein en wandelend het eiland Skye en de Schotse Hooglanden doorkruist. www.djoser.nl en www.snp.nl

Op wandelcruise

’s Nachts varen en overdag de Noorse natuur ontdekken: dat leek Peter Bijvelds (53) uit Veghel wel wat. Samen met zijn vrouw Annelies en twee van hun drie ­kinderen scheepten ze in op een wandelcruise van Eigen-Wijze Reizen naar Noorwegen. Peter: “We hadden nog nooit een cruise gedaan en zijn geen ­fervente wandelaars, maar we hebben een topvakantie gehad.

Wandelen is een mooie manier om de natuur te verkennen. Van Eigen-Wijze Reizen kregen we voor elke stopplaats wandelroutes en die hebben we letterlijk gevolgd. Leuk en gemakkelijk. Aan boord werden we helemaal in de watten gelegd, met luxe ­buffetten en entertainment van hoog niveau. Eigenlijk was het een actieve reis en een luiervakantie ineen.” www.eigenwijzereizen.nl

Bron 
  • Plus Magazine