Binnenkort van plan om wandelend te genieten van het moois wat de natuur (of de stad) te bieden heeft? Zo ga je comfortabel en modieus op pad.
Speciale wandelkleding is fijn als je lange afstanden loopt of vaak op excursie gaat. Bij sport- en outdoorwinkels vind je comfortabele ontwerpen met extra aandacht voor bewegingsvrijheid en buitengebruik, gemaakt van ademende stoffen en
waterafstotende materialen. Tip: kijk ook eens bij de zeil- en golfoutfits. Deze buitenkleding is vaak net wat modieuzer, met een rijk kleurenpallet, gedessineerde stoffen én hippe details.
Ben je een mooi-weer-wandelaar die af en toe op pad gaat? Kies uit je eigen garderobekast een ruimvallende broek (zonder schurende binnenzakken) en meerdere laagjes bovenkleding. Prettig is een aansluitend onderhemd van sneldrogend materiaal, zoals bamboe of lyocellvezels (van het merk Tencel) of een ‘stay dry’ sportshirt. Katoen droogt langzaam, en zal eerder een klam gevoel geven na wat inspanning. Een dunne wollen trui, vest of sjaal kun je makkelijk in je tas stoppen zodra je het warm krijgt. Neem een zonnebril, opvouwbare regenponcho en een reflecterend item (aan tas, jas of schoen) mee voor als je in de schemer of het donker huiswaarts keert.
Voor- en nazorg
Check ruim voor vertrek je voeten. Zijn de nagels kort en recht, zonder scherpe hoekjes? Trakteer jezelf op een pedicurebehandeling als je het lastig vindt om je voeten zelf te verzorgen. Een rijke gezichtscrème beschermt je tegen
weersinvloeden, gebruik een aanvullende zonbescherming als je dagcrème geen SPF bevat. Na alle inspanning is het lekker om op te frissen onder de douche. Controleer voordat je onder de warme stralen stapt of je geen tekenbeet hebt opgelopen (teken kruipen graag naar warme plekken als oksels, knieholtes, billen, liezen, achter de oren, langs de haargrens en bij je ondergoedranden). Breng, als je huid na het afdrogen nog licht vochtig is, meteen een bodylotion of -olie aan. Ga op de rand van het bed zitten en geef je beenspieren die zo hard hebben gewerkt, extra aandacht. Verwen je voeten met een dikke laag voetcrème of balsem, goed inmasseren en (anti-slip)sokken aandoen. Trek alvast je pyjama aan om vervolgens rozig na te genieten van de gezonde wandeltocht.
[ITEMADVERTORIAL]
Stap voor stap
Als je van plan bent om geregeld lange afstanden te lopen, is het de moeite waard om wandelschoenen aan te schaffen passend bij het soort omgeving waarin je wilt gaan lopen. Op gymschoenen kun je ook heerlijk wandelen, maar deze zijn nauwelijks waterbestendig. Wandelschoenen worden ingedeeld in categorieën: A, B, C of D van licht naar zwaar. Voor stadwandelingen en strand-, duin- en bostochten volstaan categorie A en A/B: lage of enkelhoge schoenen met een soepele dempende zool.
Categorie B is eigenlijk al een bergschoen met een stijvere zool voor meer grip. Belangrijk is dat de schoen goed aansluit om schuren te voorkomen, maar dat je tenen wel (meer dan) voldoende ruimte hebben. En uiteraard pas je de schoenen met je favoriete wandelsokken aan vergeet ze bij aanschaf dus niet mee te nemen. De meeste wandelschoenen zijn eerder sportief dan modieus. Tip: voeg wat ‘mode’ toe, vervang saaie veters, draag kleurrijke sokken en besteed extra aandacht aan je kleding en accessoires.